Шпиківська громада від перших днів війни згуртувалась заради роботи на Перемогу

Життя у громадах Вінниччини від початку війни кардинально змінилось, адже люди об’єднались у спільній справі. Про досвід Шпиківської громади розповіла, перша заступниця селищного голови Шпиківської селищної ради, координаторка ГО «МИ – ВІННИЧАНИ» Людмила Синько.

За словами жінки, війна стала шоком для всіх, як для жителів громади та к і для адміністрації, але всі розуміли що не можна впадати в паніку. Тож у громаді закипіла робота на Перемогу.

«Ще з початку 2021 року, з червня місяця, у нашій громаді було сформовано Громадське формування з охорони громадського порядку. До нього почали вступати чоловіки й жінки зі всіх сіл нашої Громади, для того, щоб забезпечувати порядок та спокій в наших селах. Для того, щоб не було крадіжок, щоб не було мародерства хлопці та дівчата і вдень і вночі патрулювали вулиці сіл», – пригадує Людмила Синько.

Заступниця селищного голови каже, що від самого початку війни усі хотіли допомогти будь-чим, почали збирати для армії, для тероборони та для переселенців. При цьому ніякого оголошення про збори не було, люди самі почали зносити в будинки культури речі, продукти та все що вони вважали буде потрібно.

«Наша Шпиківська громада є дуже згуртованою і люди в ній живуть дуже добрі. Ми розуміли, що через нашу громаду будуть їхати люди зі Сходу, з гарячих точок там де їх дістала війна. Тому ми облаштували дитячий садочок в селі Рахни Лісові, де були готові приймати переселенців. Облаштували Юрківську амбулаторію де теж готові були приймати переселенців. Печерська лікарня відновлювально лікувальна теж готова була приймати і приймала людей. Є в Рахнах також два молитовних будинки, пастор одного з них Власик Валентин, а пастор іншого Клименко Микола, вони теж приймали у своїх молитовних будинках переселенців», – розповідає Людмила.

На сьогодні в Шпиківській громаді проживає 1081 внутрішньо переміщена особа. Цим людям звичайно потрібна підтримка, продуктами харчування, одягом, засобами гігієни. Пані Людмила висловлює щиру подяку усім шпиківчанам, які від перших днів телефонували, пропонували свої оселі, приймали переселенців вдень і вночі.

«З перших днів війни, хто найперший подав руку допомоги, це була народний депутат України Лариса Білозір. Вона перша подала руку допомоги, привезла дитяче харчування, ковдри, засоби особистої гігієни для переселенців. Таким чином забезпечили перши потреби. Також досить вагомий вклад в підтримку нашої громади, наших переселенців, наших воїнів доклали «МХП-Громади», які передали нам на громади 14 тонн м’ясної продукції, курятини», – каже заступниця селищного голови.

В громаді кипить робота на Перемогу, крутять тушонки для армії, варять каші, забезпечують переселенців. Люди та старости сіл роблять усе від них залежне, щоб допомогти, як своїм односельцям, так і переселенцям і армії.

Попередня публікаціяУ Вінниці для маленьких вінничан провели майстер-класи. Фото
Наступна публікаціяНа Вінниччині знайшли снаряд та гранату. Фото