У Вінниці відбулась презентація виставки «Лендарт і археологія». Відео

Ця виставка у Вінниці – розповідь про мистецтво лендарту і мистецтво людяності. Проєкт представляють організації з Херсона – Центр культурного розвитку «Тотем» і «Культурний центр Україна-Литва». На виставці можна побачити унікальні артефакти – знахідки Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України, яка з 2016 року щороку проходила в Тягині Херсонської області.

«Проєкт «Лендарт і археологія» синергія через кордони. Проєкт, який ми вибудовували останні роки, він поєднує мистецтво лендарту і археологію, коли митці надихаються археологією, а археологи надають нові сенси мистецьким роботам. Минулого року художники з Литви працювали в Тягині, це Херсонська область. Чому там саме в Тягині, адже там були зроблені абсолютно дивовижні археологічні знахідки, які пов’язують Україну з Литвою. А ще торік була знайдена булава XV століття, на 30 річницю Незалежності України. І це був такий подарунок небес. Тобто там є чим надихатися насправді», – розповідає кураторка проєкту Олена Афанасьєва.

Важливість цих знахідок, які остаточно спростували історичний міф про так звану «новоросію», важко переоцінити. Напевне, саме тому у Херсонському краєзнавчому музеї, яким досі керує колаборантка Т.Братченко, за 6 років не відбулося жодної виставки, присвяченої цим знахідкам. Натомість до 9 травня 2022 року було відкрито експозицію з радянськими наративами про Другу Світову війну.

Напередодні війни знахідки Південної середньовічної експедиції вдалося вивезти з Херсона – фактично, це їх врятувало.

Унікальність виставки не лише у надзвичайно важливих артефактах, знайдених археологами на Херсонщині. Проєкт має інноваційну мистецьку складову, адже поєднує археологію з мистецтвом лендарту.

Експозиція триватиме до 7 серпня 2022 року.

Попередня публікаціяВінницька піаністка здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі мистецтв «Країна Кобзаря»
Наступна публікаціяУ Вінниці тривають ремонти водогонів та електормереж