З травня вінницькі споживачі, які отримували газ від «Вінницягаз збут», автоматично стали клієнтами «Нафтогазу». Причина в тому, що попередній постачальник газу не зміг підписати контракт на закупівлю газу для населення.

Про це повідомляє сайт 20 хвилин.

Проте деякі вінничани все ж продовжать отримувати платіжки від «Вінницягаз збуту». А все тому, що вони є боржниками за спожитий газ у період до 30 квітня 2022 року. І як стверджують в газ збуті, угода про обслуговування з попереднім постачальником залишається чинною, поки клієнт повністю не розрахується за спожитий газ.

«Нині заборгованість населення перед постачальною організацією складає 140 млн грн. Це борги побутових споживачів за використаний газ у квітні 2022 року та попередні періоди. Вся актуальна інформація про нарахування заборгованості міститься в платіжках, які ми розіслали нашим клієнтам-боржникам. Просимо споживачів, які не розрахувались вчасно, не зволікати з оплатами», — зауважив директор «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

Постачальник останньої надії

Причиною переведення споживачів стало те що на «Нафтогаз», на час воєнного стану, Кабмін наклав спецобов’язки (ПСО) та зафіксував пільгову ціну для побутового споживача — 7,96 грн за куб на місяць.

Через ПСО були складені нові договори між державним продавцем газу і приватними газопостачальниками. Серед умов — надання банківських гарантій на увесь законтрактований газ (це близько 8,4 млрд грн на всі 18 газ збутів) і дозволена прострочена заборгованість не більше 10% (при тому, що на час війни тільки 55% споживачів справно платять за комуналку).

Враховуючи такі умови, газ збути не змогли переукласти договори на закупівлю газу для постачання побутовим споживачам. І щоб люди не залишилися без газу їх автоматично перевели до постачальника «останньої надії» — «Нафтогазу», який за Законом України «Про ринок природного газу», має виконувати цю функцію не більше 60 днів.

Наприкінці червня вінничани отримали листи від «Нафтогазу». У ньому розповідають, як людям зареєструвати онлайн-кабінет споживача, аби отримати платіжку за червень

 «Станом на 25 червня 2022 року, в реєстрі постачальника «останньої надії» відсутні побутові споживачі. Нові клієнти — 8,8 млн українських домогосподарств — вже отримують газ відповідно до річного тарифного плану «Фіксований» з однією з найвигідніших цін на ринку — 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без вартості доставлення). Ціна актуальна та діє до 1 травня 2023 року», — зауважили в пресслужбі «Нафтогазу».

Як повернути гроші за травень

Водночас несподіване переведення до іншого постачальника стало «сюрпризом» для вінничан: люди цікавляться, як бути з переплатою?

Новий постачальник — «Нафтогаз» відповів.

«Ми радимо кожному клієнту звернутись до попередньої газопостачальної компанії та написати заяву на повернення переплати. Зазвичай до заяви на повернення коштів платнику необхідно додати копію паспорта, ідентифікаційного номера та довідку з банку з реквізитами карткового рахунку (з зазначенням IBAN, МФО, ЄДРПОУ банку), — пояснив газопостачальник. — Ці документи необхідно надіслати за адресою для листування попереднього постачальника. Для більш точної інформації щодо переліку документів для повернення переплати рекомендуємо звернутися по попереднього постачальника.

Додамо, що якщо раніше ви отримували газ у «Вінницягаз збуту», то документи можна надіслати на електронну скриньку contact@vngaszbut.com.ua, або на поштову адресу: м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе 23, 21036.

Попередня газопостачальна компанія протягом 14 (максимально 30) календарних днів, має надати вам відповідь та повернути переплату. Проте в умовах воєнного стану терміни повернення можуть бути інші», — пояснили в газопостачальній компанії «Нафтогаз України».

А рахунки, які надходять від «Нафтогазу» з травень і наступні місяці 2022 року — оплачувати на нові реквізити. Ось вони: ТОВ «ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»; ЄДРПОУ: 40121452; IBAN: UA893004650000000260323012042 в АТ «Ощадбанк» м. Києва; МФО 300465.

 

Попередня публікаціяВінницькі боксери юніори здобули перемогу у відбірковому турнірі до Чемпіонату Європи
Наступна публікаціяНа Вінниччині виявили організовану злочинну групу «чорних» лісорубів, в якій був посадовець лісового господарства