Дві парламентарки від Вінниччини зареєстрували законопроект про обмеження продажу та використання піротехнічних виробів

Вінницькі народні депутатки Юлія Овичинникова (основний автор законопроєкту) та Лариса Білозір (співавтор ініціативи) зареєстрували законопроєкт щодо використання та обігу піротехнічних виробів (№ 7438).

Передмови для цього, як вважає депутатка Білозір, є: Незважаючи на воєнний стан та напругу в суспільстві, деякі громадяни продовжують використовувати піротехніку навіть у найбільш постраждалих від збройної агресії росії містах.

“Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад, що виник в результаті переживання обстрілів під час воєнних дій”, — каже Лариса Білозір.

Саме тому будемо чекати на те, що український парламент визначить норму, що світлові ефекти від використання піротехніки наносять шкоду психологічному здоров’ю населення у воєнний час через їх подібність до звуків вибухів, особливо враховуючи частоту повітряних тривог на території країни та ймовірність ракетних обстрілів міст.

“Даний законопроект на законодавчому рівні, певним чином, обмежує або забороняє як продаж, так і використання піротехнічних виробів з метою захисту здоров’я людей та тварин”, – резюмує народна обранниця.

Нагадаємо, президент доручив розглянути заборону феєрверків на час війни, проте депутати вважають, що заборона буде актуальною і після війни.

Відповідно до законопроєкту, хочуть заборонити використання будь-яких феєрверків, зокрема салютів і петард, та проведення будь-яких заходів із використанням піротехніки та вибухових речовин.

Виняток пропонують зробити: – для сценічної піротехніки Т1 та Т2, феєрверків класу F1, що мають низький рівень небезпеки та рівень шуму не перевищує 60 децибелів; – для використання піротехніки ЗСУ, Нацполіцією, рятувальниками відповідно до законодавства України.

Також забороняється продаж або будь-який обіг усіх феєрверків, зокрема з рівнем шуму до 60 децибелів. Законопроєкт передали на розгляд до профільного комітету. Після документ внесуть на розгляд Верховної Ради.

Попередня публікаціяУ Вінниці реконструюватимуть перехрестя Оводова-Коріатовичів
Наступна публікаціяУ Вінниці ціле літо працюють сім спортивних шкіл