Три виставки об’єднані у серію «Поклик серця» презентував у Вінниці Народний художник України Володимир Козюк. Відео

Всього побаченого та почутого не переповісти, тут скоріше треба відчути. Народний художник України Володимир Козюк презентував до свого ювілею три виставки, об’єднані в одну серію — «Поклик серця».

Ці виставки про сенси, про зміни, які принесла війна в Україну. Про глибокі переживання та боротьбу. Про віру в перемогу та щиру любов до рідної землі, мови, культури. На полотнах різних виставок змінюється колористика і спокійний мрійливий пейзаж перетворюється на просякнуті боротьбою і прагненням життя роботи – історії.

«Думаєте, що це кінець? Насправді це початок. Кожна історія має передісторію і має продовження. Наша історія твориться саме сьогодні — як у реальному житті, так і в мистецтві. Це важка історія, її складно переповідати, ще складніше намалювати, створити роботу. Адже потрібно осмислити усією глибиною відчуття та почуття, пропустити крізь себе біль, страх, розпач, смерть…», – розповідає художник в поясненні до роботи «Гімн Миру».

За його словами, це окремі розповіді, які поєднані однією проблемою: захист жінки, захист людства та шлях до нового. Нового в мистецтві та житті.

Переживання війни

«Ти ніби вже відомий художник та успішна людина, тебе наслідують за тобою йдуть. Виставки в Парижі, Пекіні, Нью-Йорку, Вашингтоні, Дубаї та інших містах. У твоїх проектах беруть участь митці зі всього світу, у журі — експерти світового рівня: Ротшилд, Шлемер, а Івона Малевич (внучата племінниця того самого Казимира Малевича, який є найвідомішим художником в усьому світі) представляє твої роботи на престижних аукціонах… І раптом ти просинаєшся від вибухів, лунає повітряна тривога, біжиш із дружиною і дітьми у бомбосховище. Життя пролітає перед очима, як мить. Донька прижалась до тебе зі сльозами на очах, підбадьорює сама себе, мовляв, не боїться помирати. Але чому? Чому?… За що? За слово, за демократію, за пісню, за мову солов’їну?», – ділиться спогадом про початок війни в Україні митець.

Як розповів митець, лише за кілька тижнів після 24 лютого він зайшов в майстерню.

«На підлозі лежав пейзаж, залишилося покрити його лаком і робота була б завершена. Але замість лаку я взяв жовту та блакитну фарбу і намалював зверху прапор — наш, українській, рідний. Намалював на нашому полі, на нашому небі, адже Україна — для мене це все!», – розповів Володимир Козюк.

За словами художника, деякі роботи написані у співавторстві з Євгенією Божко, Олександром Брітцевим та Олександрою Ферендович, це вже команда, яка зростатиме і буде утворений напрямок в Українському мистецтві. Картина «Гімн Миру» 120х120. Полотно, олія. 2022 рік. На основі «Чорного квадрата» Казимира.(Kazimierza) Малевича у співавторстві з Івоною Малевич (внучатою племінницею того самого Малевича) та Олександрою Ферендович буде певним символом боротьби за справедливість, честь і совість для усього світу. Адже надалі роботи поїдуть у довгий шлях за кордон.

Усі зароблені кошти від продажу картин підуть на благодійну справу, для потреб українців і України.

Попередня публікаціяУ Вінниці відбудуться кулінарні майстер-класи для дітей переселенців
Наступна публікаціяСьогодні у Вінниці відбудеться благодійний концерт гурту «Друга ріка»