Представниця Вінниччини у парламенті закликала активізувати прийняття євроінтеграційних законопроектів

Народна депутатка України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір (15 виборчий округ, Вінницька область) закликала парламентарів негайно активізувати роботу в напрямку прийняття євроінтеграційних законопроектів.

Про це йшлося під час її виступу з трибуни Верховної Ради України у середу, 1 червня під час обговорення законопроєкту про адміністративну процедуру.

“Потрібно наближувати Україну до стандартів ЄС, в яких обов’язково є закон про загальну адмінпроцедуру. Скандальні забудови, свавільні інспекційні перевірки бізнесу, позбавлення громадян належних їм соціальних виплат, корупція та свавілля чиновників – все це наслідки відсутності загальної адміністративної процедури в Україні”, — зазначила Л. Білозір.

Народна депутатка також висловила переконання, що українському парламенту потрібно активізувати перевірки законопроектів при прийнятті на відповідність вимогам ЄС не тільки в першому, а й другому читанні, дотримання верховенства права.

“Наша країна потребує єдиних та прозорих правил взаємодії між державою громадянами і бізнесом. Цьому скликанню вдалося завершити 20 річну епопею прийняття цього законопроекту, наразі тільки країна агресор не має подібного закону, не варто нам бути в такій компанії”, — наголосила представниця Вінниччини у парламенті.

Мінімум два запитання опитувальника ЄС стосувалися саме адміністративної процедури. Тому Єврокомісія рекомендуватиме Україні забезпечити підписання цього Закону, а відтак і набрання ним чинності.

Нагадаємо, раніше Л. Білозір зазначала: “Закон (про адміністративну процедуру) дозволить створити людяне обличчя як для органів місцевого самоврядування, так і для міністерств та центральних органів виконавчої влади. Він створює універсальні правила взаємодії між громадянами, бізнесом та державою. Органам місцевого самоврядування доведеться провести велику роботу з впровадження закону, але це дуже важливо, щоб громадянам було легше комунікувати з державою.

Закон створює чіткі процедури у відносинах громадян, бізнесу і влади, а саме:

  • забезпечує безпосередню участь громадянина у прийнятті рішення, яке його стосується, право висловити свою позицію і бути вислуханим до моменту прийняття відповідного рішення;
  • запроваджує поняття «зацікавлених осіб» – люди, яких прямо або опосередковано стосується те чи інше рішення органу влади, які повинні бути запитані щодо прийняття рішення, яке торкається їхніх прав чи інтересів;
  • встановлює обов’язок органів влади мотивувати негативні рішення і повною мірою роз’яснювати особам, як їх можна оскаржувати;
  • закладає механізм цифровізації адміністративних послуг, що зробить надання послуг прозорим й зрозумілим, що допомагає протидіяти корупції.
Попередня публікаціяНа Вінниччині відбудеться судовий розгляд справи учасника терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР»
Наступна публікаціяУ Вінниці відбудуться кулінарні майстер-класи для дітей переселенців