На сторінці музею Вінниці повідомили, що змінюють дві музичні композиції, які лунають з Вежі Артинова. Замість «Подоляночки», яка лунала о 15:00, ви зможете почути таку знайому та рідну для нас усіх мелодію пісні «Ой у лузі червона калина». А о 21-й годині, замість «Оди до радості», звучатиме «Молитва за Україну». Гімн України, марш «Стяг» і «Щедрик» без змін залишаються на своїх місцях.

««Червону калину» зараз можна вважати однією з найвідоміших українських пісень у світі. Вважається, що її перший варіант було створено Степаном Чарнецьким та Михайлом Коссаком у 1914 році. Трохи згодом вона перетворилась на неофіційний гімн легіону Українських січових стрільців (УСС). У другій половині 1919 року частина “усусів”у складі Галицької Армії та інших формацій українського війська перебували у Вінниці. Можна припустити, що саме тоді ця пісня вперше лунала на наших теренах.

Сьогодні ця пісня існує в декількох варіантах. Її переспівували десятки українських та закордонних виконавців. Тепер до переліку додасться і мелодія з Вежі Артинова.

«Молитва за Україну» або ж «Боже Великий, Єдиний» – пісня створена Миколою Лисенком та Олександром Кониським у 1885 році. Вона вважається духовним славнем України. Погодьтесь, зараз важко підібрати більш доречну композицію, щоб завершувати свій день.

Окрім цього, маємо для вас ще одну новину. Як ви знаєте, щогодини протягом дня годинник на Вежі «відбиває» точний час. Один удар о 13-й годині, два о 14-й і так далі. Відтепер перед цими ударами звучатиме коротенька мелодія. Це оброблена і трохи переосмислена частина музичних позивних вінницького радіо, які ще наприкінці 1990-х використовувались в ефірі. Музичні позивні на радіо це щось на зразок музичної заставки, яку вмикають на початку мовлення або використовують як перебивку.

Висловлюємо щиру подяку за волонтерську допомогу в обробці композицій та технічному супроводі Назарію Давидовському, Миколі Андрущенку та Володимиру Бахнівському», – йдеться в дописі музею.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці для переселенці організують безкоштовні екскурсії
Наступна публікаціяУ Вінниці в центральному парку навели лад на території та перевірили атракціони. ФОТО