Як вінничани готуються до Великодня і які традиції збереглись у родині. Опитування

Вже відсвяткували, 17 квітня, Великдень православні західного обряду, на черзі, 24 квітня святкування за календарем християн східного обряду. Напередодні свят, журналісти видання Vinnytsia PressPoint провели опитування на вулицях міста, які традиції великоднього святкування збереглись в родинах українців і як святкують зараз?

Більшість опитаних зазначили що точно підуть до церкви й пектимуть паску. Не забули і про новітню традицію битись крашанками. А більше про традиції святкування розповіла журналістам Лілія Гальчевська, старша наукова співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею.

За її словами, традиційно крім духовного очищення, українці мали традицію гарно прибрати хату та обійстя. І, як символ повного оновлення готували новий одяг. Також, тільки на теренах України у кожному селі та містечку перед святом розписували писанки. Ця традиція заборонялась свого часу радянською владою, але люди її зберегли та досі дарують один одному писанку. Адже символи, які зображуються на великодніх писанках, мають багатотисячолітню історію і є побажаннями для тих кому дарують таке яєчко.

Більше дізнатись про історію подільської писанки та традиції можна на виставці, яка наразі експонується у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці відбудеться презентація нового альбому рок-гурту Space Of Variations — IMAGO 2022
Наступна публікація15 років ув’язнення за розбій можуть отримати двоє чоловіків, які пограбували вінничанина