Актуальне інтерв’ю з Тетяною Бондаренко, заступницею директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації. Де і як отримати допомогу, яка медична допомога доступна і як це працює, чи є ліки які та де, все це та навіть більше в інтерв’ю.

За словами Тетяни Бондаренко, у Вінницькій області не ведеться бойових дій тому область є центральним регіоном для приймання не тільки поранених військових, але й цивільних, людей які вимушені були переселитись. У Вінницькій області, на сьогодні працюють всі заклади охорони здоров’я, які працювали. Що правда, деякі заклади працюють на приймання тимчасово переселених людей. Це санаторії, які приймають переселених людей, дітей, але паралельно вони також можуть надавати медичну допомогу.

«Лікарі, які працюють в санаторіях можуть зорієнтуватися і направити людину в той заклад, в який потрібно», – розповідає заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я. На Вінниччині працюють всі ЦПМСД, районні та обласні заклади «Якщо перші тижні війни, ми працювали лише на ургентну допомогу. Тобто, призупиняли планову госпіталізацію, то зараз, планова госпіталізація відновлена. Тому що це необхідно, адже пацієнт, який планово госпіталізується може через день два стати ургентним».

Швидка працює за новими правилами

Працює швидка. За понад сорок днів війни, на Вінниччині оновили парк екстреної допомоги. Область отримала 30 нових реанімобілей класу В і С. ШМД забезпечена автомобілями, паливом та бригадами.

«Безумовно тут є виклики, оскільки в комендантську годину, під час повітряної тривоги, обмежена кількість виїздів. Але в нічну комендантську годину, безумовно всі наші бригади можуть виїхати і їм сприяють на блок постах і пропускають. Однак, все ж таки виїзди їх обмежені. Збільшилось таким чином навантаження на диспетчерів та лікарів, які працюють онлайн на швидкій. Це наша звичайна система, оскільки диспетчерська у нас централізована. Всі виклики концентруються саме там, тому більше навантаження на диспетчерів, які мають вчасно і якісно відфільтрувати, який виклик дійсно невідкладний і треба їхати незважаючи ні на що, а який можна скерувати до сімейного лікаря», – пояснює Тетяна Бондаренко.

Сімейна медицина працює в повному обсязі, вінничан та переселенців запрошують на планові щеплення та вакцинацію від COVID-19

За словами заступниці директорки Департаменту охорони здоров’я, в області працюють усі сімейні лікарі, кабінети вакцинації, як по плановій вакцинації, так і проводяться щеплення від COVID-19. Наразі Вінниця, за оцінками медиків, гарно вакцинована від ковіду і має практично 50% щеплених. Також, відновлюються виїзди бригад з вакцинації для маломобільних груп населення.

«Ми зараз дуже наполегливо рекомендуємо, вакцинувати дітей, вакцинуватись дорослим. Дифтерія, правець — вакцина є і це дуже важливо. Ми не хочемо зменшувати обсяг вакцинацій, тому що коли іде масова евакуація людей ризик спалаху інфекційних захворювань високий. Тут обов’язково потрібно проводити профілактику спалахів таких хвороб. Тому ми закликаємо вакцинуватися. Також ми продовжуємо вакцинувати від ковіду, у нас є дві вакцини (Файзер і Коронавак). І дуже приємно, зараз чути дзвінки від організованих колективів, які бажають отримати бустерну дозу. Вони домовляються, бригади виїзджають і роблять вакцинацію», – каже Тетяна Бондаренко.

В області, за словами пані Тетяни, є ліки проти ковіду, як у лікарів первинки, так і стаціонарах. Ліки область отримала централізовано від МОЗ. І ліки будуть далі поступати, це таблетовані противірусні препарати молнупіравір, який потрібно починати приймати в перші п’ять днів, щоб запобігти важкому перебігу захворювання.

«В нас є близько 25 тисяч упаковок Molunapiravir на складі, ми його знову роздаємо. Якщо ми бачимо, що місяць тому ми видали і він використовується, і він досить ефективний, щоб зупинити ускладнення».

На Вінниччині продовжують працювати багатопрофільні лікарні і навіть ті, які приймають поранених, вони паралельно приймають цивільних. Планові операції розписуються по черзі, щоб уникнути великого навантаження. Всі заклади працюють, працюють також всі пологові будинки.

«В нас народжують, як мешканки Вінниччини, так і жінки з інших областей. Є всі ліки для новонароджених».

Були проблеми з доставленням ліків, але на сьогодні ліки поступають і їх можна отримати безкоштовно

«Були певні виклики і проблеми в доставленні ліків. Ми пам’ятаємо іще тиждень-два назад коли не було абсолютно тиреоїдних гормонів в аптеках. Зараз вони є і в аптечних мережах і в нас є певні постачання гуманітарні з країн Європи. Ми в себе в області вирішили, зробити центр де сконцентрували гуманітарну допомогу для людей з цукровим діабетом і для людей, які мають приймати тиреоїдні гормони. Він сформований на базі високоспеціалізованого ендокринного центру. Там ведеться чіткий облік тих ліків, які є. Лише за минулий тиждень ми отримали гуманітарної допомоги чотирьох дозувань тиреоїдного гормону в кількості понад п’ятсот упаковок. Мешканці нашої області і переселенці, котрим необхідні ці ліки, мають в першу чергу звернутися до свого сімейного лікаря. Адже департамент охорони здоров’я та реабілітації ОВА зробив розподіл на первинку за потребами, які надали сімейні лікарі. Ці ліки пацієнти отримають безкоштовно. Якщо ж з якихось причин препарати не отримали у сімейного, і не вдалося скористатися електронним рецептом тоді потрібно звернутися до ендокриндиспансеру. Пацієнта проконсультує ендокринолог і надасть ліки».

Нормалізувались також поставки інсулінів, їх можна отримати в аптечних мережах по рецептах, а також поступає гуманітарна допомога по інсулінах. Препарати які видають в лікарні вони гуманітарні і безкоштовні. Працює онкодиспансер, але є перебої в постачанні онкопрепаратів. Будь-які ургентні онкологічні операції, чи планові проводяться. Отримують пацієнти необхідну променеву терапію, хімієтерапію в новому відремонтованому відділенні хімієтерапії в онкоцентрі, за європейським стандартом на денному стаціонарі. Якщо людина не має можливості після процедури поїхати додому то залишається в стаціонарі стільки скільки необхідно.

«Тяжко чути дзвінки людей, які кажуть, рік-два отримував препарат для лікування онкологічної хвороби, а зараз є перебої. Це відбувається через те що немає постачання препаратів, навіть купити заклад не може. Це стосується таргетної терапії, оскільки порушена логістика, багато складів фармацевтичних кампаній знаходились в Харкові та в Київській області. Але ми намагаємось вийти з цієї ситуації. І ми зараз очікуємо результатів перемовин з фірмами постачальниками онкопрепаратів, стосовно гуманітарної допомоги онкопрепаратами. Звернулися до представництв країн Європи і нам обіцяють, що певні препарати будуть постачатись в якості гуманітарної допомоги. Тут наголошую, препарати отримані як гуманітарна допомога є безкоштовними. Все що видається в Подільському онкоцентрі має бути безкоштовним, чи то закуплене за державні кошти, чи за кошти області, чи отримане як гуманітарна допомога.», – пояснює ситуацію пані Тетяна.

Приходьте в амбулаторії та отримуйте необхідну медичну допомогу

«Військові дії не вплинули вкрай негативно на роботу системи охорони здоров’я Вінниччини. Тоді як, в областях де тривають військові дії, доступність отримання медичної допомоги обмежена. Тому ми звертаємось, до всіх хто прибуває до нас в область: знайдіть найближчу амбулаторію сімейною медицини, зверніться туди, навіть без заключення декларації з сімейним лікарем. Сімейний лікар має знати, що на території його обслуговування є люди, які тимчасово евакуювались. Ви отримаєте допомогу, адже можливо ви маєте якусь хронічну патологію, можливо потрібне забезпечення ліками дитини, або дорослого. Або якщо є ознаки респіраторного захворювання, для того, щоб вчасно обстежитись. Лабораторія працює діагностика проводиться, беруться аналізи на ковід є і швидкі тести, ПЛР діагностика проводиться. І ліки від ковіду є як для амбулаторного лікування, так і для стаціонарного лікування. Є також, запас кисню, ми за цим слідкуємо. Місця є в усіх стаціонарах, в ковідних лікарнях, в педіатричних, в хірургічних. Ми працюємо! Звертайтесь і отримуйте медичну допомогу вчасно!», – звернулась, до переселенців та жителів Вінниччини, заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації, Тетяна Бондаренко.

Попередня публікаціяУ Вінниці триває персональна виставка сатиричних, гротескних робіт про війну Олександра Никитюка «Капрічос 2022». Фоторепортаж
Наступна публікаціяВінничани зможуть перевірити підозрілих осіб за допомогою додатку «Ти Хто»