В Україні триває війна. Вона надає нових сенсів усьому, суспільство реагує на болючі виклики сьогодення і трансформується у нові форми взаємодії. Найяскравішим виразом трансформацій, які відбуваються, є мистецтво у всіх його проявах. Тому ми починаємо серію публікацій, про мистецтво під час війни. Перша тема: Образотворчість.

Як працюють та що створюють українські художники під час війни, розповів Олександр Никитюк, художник, керівник ГО «Лабораторія актуальної творчості».

За його словами, під час цієї війни Україна, страждання скрізь які проходить наш народ, стали центральною темою в усьому світі. Українські художники працюють майже в усіх містах і створюють свої роботи в укриттях під час бомбардувань. Вони стають документалістами емоцій та переживань. Адже світлини та відео документують реальні події, а художники почуття.

«Багато дуже художників, по різному реагують на цю біду, яку принесла війна. Це відображається від актуального мистецтва і до традиційних жанрів, навіть, якщо це натюрморти вони теж опалені війною, якщо це пейзажі вони опалені війною. Якщо це сюжетна картина, вона теж, викриває цю біду, яку принесла війна для простих людей, для жінок та дітей… Хтось бачить військових головними персонажами, героїзм. Хтось звертає увагу на ту скажену ненависть, яка не відомо звідки взялась у країни агресора, в її воїнів, яка просто не вкладається у свідомість. Вони наразі вже поставили себе в один ряд з нацистами. Звісно на це художники реагують», – розповідає митець.

Сам Олександр наразі працює над серією «Капрічос 2022», це сатиричні, гротескні роботи, які по суті є зброєю проти агресії. Серія має назву ідентичну серії робіт Франциска Гойї не випадково. Адже ця серія офортів гротескно та карикатурно викривала вади тогочасного суспільства, корупцію, інквізицію, лицемірство та інші.

«Перша реакція також була створювати, якісь злі образи, показувати бруд війни. Але ж потім подумав, цього і так багато у світлинах, в документалістиці. Подумав, що не потрібно це і так є, а потрібно якось впливати, розбавити це потік новин, народити оптимізм, спрагу до перемоги. І написав що, перемагати потрібно посміхаючись ворогу в очі. Відтоді розпочав серію сатиричної діяльності через вимальовування карикатурних аспектів цих подій. Адже критикувати й висміювати, це впливати на настрій оточуючих», – каже художник.

Образотворчість, в усіх її проявах, дуже чутливо відреагувала на війну і звірства окупантів в Україні. Щодня з’являються нові роботи митців у різних жанрах та стилях, які об’єднує одна тема — протидія жорстокості та насильству. На вулицях європейських міст з’являються нові стінописи про Україну, багато є візуальних робіт в інтернет-просторі в жанрі графічного дизайну. Невичерпна тема, протидії злу, об’єднала навколо України митців з усіх країн. А позаяк мистецтво та культура формують майбутні сенси життя, увесь світ має шанс об’єднатись у запереченні зла.

Дивіться повне інтерв’ю, де є ще багато цікавого:

Роботи дизайнерів з Telegram-каналу “Дизайн-борщ”, які запустили ініціативу на підтримку українських військових, яку називають онлайн-музеєм спротиву.

Попередня публікаціяУ бібліотеках Вінниці розпочали серію майстер-класів для переселенців
Наступна публікаціяУ Вінниці відкриють офіс міжнародної організації з гуманітарного розмінування