Події Української революції 1917 – 1921 років активно були позначені на Вінниччині, адже українські національно- визвольні змагання, метою яких було встановлення української державності на теренах республіки активно відбувалися і на Поділлі.

Вінниччина змістовно долучилася до наукового пошуку: дослідження історії Подільського краю, організації багатьох історичних, поминальних, дискусійних та пізнавальних заходів на відзначення 100-річчя подій «Української революції».

Напередодні відзначення 103-ї річниці Соборності України в селищі Муровані Курилівці, що на Могилів-Подільщині, 20 січня було відкрито пам’ятний знак українському громадсько-політичному діячеві часів Української Народної Республіки, начальнику Подільської губернії (посада тотожна по функціях нинішній посаді «Голова облдержадміністрації») Федору Сумнєвичу.

Роль постаті Федора Сумнєвича є вагомою в становленні української державницької влади на Поділлі. До цього призначення він був губернським комісаром Волинської губернії, працював керівником на Рівненщині, а ще – воював за незалежність УНР у Першій світовій війні, брав участь у Першому Зимовому поході армії УНР. На жаль, не витримавши політичних і громадянських утисків, був змушений в 20-х роках емігрувати до Польщі, а згодом – до Чехословаччини, де відомості про нього губляться в просторі і часі того періоду…

Вшанували ж його пам`ять в Мурованих Курилівцях саме тому, що він народився в цьому селищі. Біля селищної ради зібрались його жителі, представники наукових історичних кіл Вінниччини, обласної і місцевої влади, учні місцевих шкіл. Селищний голова Мурованих Курилівців Галина Цибульска та секретар Мурованокуриловецької селищної ради Сергій Ладан висловили щиру вдячність усім, хто долучився до дослідницької та організаційної роботи з відкриття меморіальної дошки.

Вагомий внесок у проведення заходу зробили учасники ГО «Вінницьке історичне товариство» на чолі із Олександром Федоришеним, а також учасники інших історичних товариств, які організовують військові реконструкції. Перед мітингом в місцевому будинку культури було організовано «Урок живої історії» для місцевих школярів, де їм продемонстрували зброю та однострої вояків Армії УНР тих часів, розповіли про організацію військової служби в Армії УНР тих часів, про військові кампанії 1917 – 1921 років.

Після мітингу на честь відкриття пам`ятного знаку усі городяни стали свідками масштабної історичної батальної реконструкції бою з визволення Мурованих Курилівців підрозділами Армії УНР від більшовицьких загонів. Постріли гармати, напади й відступи, поклики «В атаку!!!», і – апогей реконструкції – виїзд на «передову» панцерника «Петлюра», завдяки якому загони «унрівців» перемогли «червоних», взявши їх у полон – назавжди закарбуються в пам`яті юних мурованокурилівчан, як і має залишитись пам`ять про видатну постать-земляка Федора Сумнєвича.

Попередня публікаціяБіатлоністка паралімпійка з Вінниччини виборола «золото» Ліллехаммері
Наступна публікаціяУ Вінниці відбулось урочисте покладання квітів до Меморіалу Слави та пам’ятного знаку «Небесній сотні та Героям АТО/ООС»