У Вінниці виконком міськради ухвалив рішення, за яким харчування дітей подорожчало. Так, у дитячих садочках Вінниці батьки сплачуватимуть 75 % від вартості харчування на день.

У селах Стадниця, Гавришівка, Малі Крушлинці, Писарівка, батьки сплачуватимуть 50% від вартості харчування.

Харчування дітей 1-4 років коштуватиме 34 гривні, а старших дошкільнят 4-6 років – 46 гривень. Діти пільгових категорій у вінницьких дитсадках їстимуть безоплатно. Також, у садочках з’явилося безглютенове меню для дітей алергіків.

За словами директорки департаменту освіти міськради Оксани Яценко, вартість харчування підвищили через дорожчання продуктів і перегляд меню для школярів та дошкільнят.

«Діє постанова Кабінету міністрів №305. Норми харчування змінюються, набір продуктів, змінюється меню, яке дають дітям. Наприклад, зменшено вміст цукру в напоях, стравах, кондитерських, борошняних виробах, зменшена норма споживання солі, виключено споживання яловичини, свинини, печінки, сосисок, ковбасних виробів. Натомість включено більше, наприклад, свіжих овочів, молоко й молочні продукти мають бути щодня», – розповіла Оксана Яценко.

В Держпродспоживслужбі Вінниччини повідомляють, що усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, до 7,5 г на один приймання їжі;

збільшити кількість фруктів до 100 г на один приймання їжі;

зменшити кількість хліба на 1 приймання їжі з 60-80 г до 30-50 г;

збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Серед особливостей продуктів:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;

картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;

салати треба заправляти перед видаванням;

треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

надавати перевагу цілозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);

сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборонено продавати:

солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;

газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.

Попередня публікаціяНа Вінниччині призначили керівницю Центру контролю та профілактики захворювань
Наступна публікаціяЦентр Вінниці до Різдва прикрасили зірками та дідухом. Фото