Відбулось засідання журі з визначення переможців на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського. На засіданні  головувала  перший заступник голови облдержадміністрації, голова журі  Наталя Заболотна.

Про це повідомили на сайті Вінницької ОДА.

Голова журі зауважила, що в такому форматі Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Степана Руданського присуджується останній рік.

«Надалі координувати роботу з визначення лауреатів та переможців усіх мистецьких премій буде обласна Рада. Сподіваємось, що це буде така сама віддана робота, яка проводилась Вінницькою обласною адміністрацією»,– зазначила Наталя Заболотна.

За І місце у літературно-мистецькій премії винагорода становить 35 тис грн. і по 20 тис грн. за ІІ і за ІІІ місця.

Цьогоріч на здобуття премії імені Степана Руданського номіновано 8 претендентів.
Згідно з положенням про конкурс, з 2019 року і надалі журі визначає трьох лауреатів.

Шляхом таємного голосування члени журі вирішили:

Присудити І місце  лауреату Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського – Пентюку Борису Миколайовичу, священнику Української православної Церкви, кандидату богослів’я і кандидату технічних наук, висунутому Калинівською міською радою за книгу «Степан Руданський.Сторінки духовності». В ній автором вперше досліджено подільський рід священиків-пращурів поета в чотирьох поколіннях; розглянуто особливості навчання в духовних закладах Поділля; Борис Пентюк провів велику роботу по вшануванню роду С.Руданського і розшукав на старому цвинтарі Калинівського району могили дідуся і батька поета, впорядкував їх, поставив хрести, відслужив молебень, зробив ці місця меморіальними.

Присудити ІІ місце  лауреату Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського – Пасічнику Миколі Івановичу, члену НСПУ та СНЖУ, висунутому Вінницькою обласною організацією Національної спілки журналістів України за книгу сатири і гумору «Кордебалети». Запропоновані в ній твори актуальні, цікаві, ущипливі, високохудожні. Автор не залишив поза увагою жодної значущої соціальної проблеми. Гостро і майстерно висміяв творців негараздів: високих посадовців, працівників Феміди, науковців та інших. Дошкульно він сміється і з кривих душ. Не забув кремлівських найманців та їхніх посіпак. Його гумор інтелектуальний, комічний. В книзі продовжуються і збагачуються традиції української гумористики, а також творчі традиції Степана Руданського.

ІІІ місце вирішено присудити лауреату Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського Красуляк Зої Іванівні, яка представлена колективом центру народної творчості Вінницької області за збірку гумору «Кава з пінкою». Збірка, хоч за обсягом невелика, але багата своєю тематикою на рівні міжлюдських стосунків, а також проблем, близьких до соціальних. В ній також висміюються людські вади. Твори цікаві, смішні, легко читаються, у віршах авторський гумор поєднується з народним. Авторка вправно володіє засобами та прийомами гумористики. Деякі твори за формою нагадують співомовки Степана Руданського.

Традиційно вручення премії відбувається в урочистих обставинах під час проведення Всеукраїнського свята сатири та гумору імені Степана Руданського в с.Хомутинцях Калинівського району – на батьківщині письменника.

 

Попередня публікаціяУвага! На Вінниччині погіршення погодних умов
Наступна публікаціяНа Вінниччині 147 нових випадків COVID-19