На сьогодні, у Вінницькій області та в цілому в Україні відсутні лабораторно підтверджені випадки хвороби, що викликана саме штамом Омікрон. Про новий штам захворювання та поточну ситуацію, журналістам Vinnitsia PressPoint розповів, Олег Лук’янович, заступник директора КНП «Вінницький обласний Центр громадського здоров’я».

Наразі за словами Олега Лук’яновича, існує можливість провести секвенування зразків у лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ. Також, при підозрі на розповсюдження штаму Омікрон є можливість звернутись для верифікації штаму до референс-лабораторій.

«Серед хворих на коронавірусну хворобу на території області переважає варіант Дельта. Чи зможе Омікрон витіснити Дельту в майбутньому? Занадто мало даних, щоб відповісти на це питання з впевненістю. Поза сумнівами, що рівень вакцинації населення та суворе дотримання карантинних вимог має суттєвий вплив на рівень захворюваності, госпіталізацій та смертності від COVID-19, – каже Олег Лук’янович. – За прогнозами, наступна хвиля захворюваності очікується у кінці січня – початку лютого 2022 року. Саме від нас з вами залежить, наскільки розповсюдиться хвороба, незалежно від того, який варіант вірусу буде переважати».

Загалом у всьому світі було зареєстровано 905 підтверджених випадків хвороби, спричиненої штамом Omicron у 47 країнах. Станом на 6 грудня в Європейському Союзі та Європейській економічній зоні було підтверджено 212 випадків захворювання, що викликано варіантом Omicron. Про випадки захворювання повідомили 18 країн: Австрія (11), Бельгія (9), Чехія (1), Данія (32), Фінляндія (7), Франція (25), Німеччина (15), Греція (1), Ісландія ( 12), Ірландія (1), Італія (9), Латвія (2), Нідерланди (18), Норвегія (19), Португалія (34), Румунія (2), Іспанія (7) і Швеція (7) відповідно на інформацію з відкритих джерел.

Виходячи з загальнодоступних джерел, більшість підтверджених випадків мають епідеміологічний зв’язок із випадками з історією подорожей до африканських країн, причому деякі з них літали зі стикуванням в інших місцях між Африкою та Європою.

Усі випадки, про тяжкість яких є доступна інформація, були безсимптомними або легкими. Серед цих випадків наразі не зафіксовано летальних випадків. Ці цифри слід оцінювати з обережністю, оскільки кількість підтверджених випадків занадто мала, щоб зрозуміти, чи відрізняється клінічний перебіг захворювання, що викликане штамом Омікрон від раніше виявлених варіантів. Країни та території за межами ЄС повідомили про 693 підтверджені випадки.

Серед 29 країн, які повідомляють про підтверджені випадки: Аргентина, Австралія, Ботсвана, Бразилія, Канада, Чилі, Спеціальний адміністративний район Гонконг, Гана, Індія, Ізраїль, Японія, Малайзія, Мальдіви, Мексика, Непал, Нігерія, Саудівська Аравія, Сенегал, Сінгапур. , Південна Африка, Південна Корея, Шрі-Ланка, Швейцарія, Туніс, Об’єднані Арабські Емірати, Сполучені Штати Америки, Великобританія, Замбія та Зімбабве.

Попередня публікаціяЧерез ожеледицю на Вінниччині скасовують та відкладають автобусні рейси
Наступна публікаціяУ Вінниці відкриється «Новорічний ярмарок» у центральному парку