14 жовтня – особливий день в Україні, оскільки відзначають одразу чотири свята та пам’ятні дні, пов’язані з різними історичними подіями: день Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, створення Української повстанської армії та День захисників та захисниць України. Україна почала офіційно відзначати День захисника у 2015 році, а 5 серпня 2021 року свято було перейменоване на День захисників та захисниць України.

Колектив комунального закладу ВОМЦ «Квадрат» підготував низку тематичних заходів до цього дня.

Так, у стінах молодіжного центру експонується одразу дві виставки – «Герої козацької України» і «Воїни. Історія українського війська».

Виставка картин Наталі Павлусенко «Герої козацької України» – це серія живописних портретів, нашої землячки, яка створювалася понад 13 років. Ось що розповідає авторка про свої картини: «Консультуючись  з провідними істориками, реконструкторами та знавцями епохи козацтва, я намагаюся відтворити образ та зовнішній вигляд історичних постатей минулого України».

Портрети українських гетьманів художниця Наталя Павлусенко відтворила за допомогою старих зображень і літературних описів. “Коли син приносив зі школи підручники – дивувалася, що портрети польських королів і російських царів були якісними і реалістичними. Натомість зображень гетьманів України – досить мало, часто статті про них ілюстрували просто картинкою булави. Вирішила створити портрети найвідоміших ватажків козацької доби. Для цього зібрала прижиттєві зображення і консультувалася з істориками”, – каже художниця.

Виставка «Воїни. Історія українського війська» – це 19 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле та подивитися, якими були воїни та їхня зброя у різні історичні епохи. Організатори виставки: Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті й Вінницький обласний молодіжний центр “Квадрат”.

Відкриття виставки Наталі Павлусенко «Герої козацької України» відбулося 2 жовтня, а на закриття експозиції 12 жовтня приїде сама авторка, щоб поспілкуватися зі своїми шанувальниками. Експозицію інсталюватимуть у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського, також організатори планують, що згодом виставку зможуть побачити мешканці кожної громади Вінниччини.

12 жовтня відбудеться майстер-клас «Лялька –мотанка» майстрині Вероніки Бабич, а 13 жовтня – виставка виробів української кераміки й   глинотерапія від Михайла  Діденка. Кожен зможе освоїти одну з найдавніших професій, позбувшись всіх негативних емоції.

14 жовтня заплановано масштабний повстанський автоквест! Кожен зможе відчути історичний дух, вивчити історію України та Вінниці, зрозуміти  краще військових… Із деталями проведення квесту можна ознайомитися на офіційних сторінках ВОМЦ «Квадрат» у соціальних мережах.

З 21 вересня, в День миру, в «КВАДРАТі» оголошено онлайн-акцію вдячності, присвячену Дню захисників та захисниць України, участь у якій можуть взяти усі мешканці області. Заклад з цієї нагоди на своїх ресурсах транслюватиме музичні привітання від зірок та талановитої молоді. Вітати наших захисників будуть: Онофрійчук Олександр, Микола Коміссаренко, Юлія Коміссаренко, Ірина Пасічник, Олена Пасіхова, Марія Петровська.

ВОМЦ «Квадрат» запрошує усіх охочих відвідати тематичні заходи, приурочені Дню захисників і захисниць України та наголошує на необхідності дотримання всіх карантинних обмежень і рекомендацій.

 

Попередня публікаціяНа Вінниччині 121 новий випадок COVID-19
Наступна публікаціяУ Вінниці поліцейські та громадські активісти замальовували наркотичне графіті. Фото