В холі міської ради встановили автоматичний зовнішній дефібрилятор. Місце обрали не випадково, розповіла координаторка проєкту “АЗД рятує життя” Аліса Чорнокнижна, щодня тут бувають десятки тисяч людей. І якщо раптом у когось із них зупиниться серце — шанс врятувати життя буде більшим.

Про це повідомляє Суспільне Вінниця.

До середини жовтня у різних куточках міста з’являться іще 5 таких дефібриляторів. Встановлять їх на Залізничному вокзалі, Центральному і Західному автовокзалах, а також у двох прозорих офісах — на Замостянській та Космонавтів.

“Кожна хвилина після зупинки кровообігу без дефибріляції знижує шанс успішної реанімації на 10%”, — каже інструкторка Тетяна Венгер.

Досі у громадських місцях Вінниці — не було жодного стаціонарного дефібрилятора.

“Якщо дефібрилятора немає — людина помирає. Якщо ви не вмієте ним користуватися — теж, каже медичний директор вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Станіслав Скоробагач. – Але додає, якщо навчитися — “АЗД-бокс” допоможе врятувати життя”.

Встановили дефібрилятор в рамках спільного проєкту фонду Подільська громада та ГО “Агенція екстреної медичної допомоги”.

“Ми розуміємо що хтось має почати це робити. Важливо шоб вони було всюди, де багато людей”, — каже очільниця Фонду “Подільська громада” Олена Данілова.

Проєкт передбачає проведення навчань для майже 200 людей. Першими користуватися дефібриляторами вчилися працівники муніципальної варти і прозорих офісів.

Реанімаційне обладнання закупили за фінансової підтримки Фонду американського мецената Чарльза Стюарта Мотта. Вартість одного пристрою — 65 тисяч гривень.

Попередня публікаціяДівчина з Вінниччини змагається за корону «Міс Україна – 2021»
Наступна публікаціяВінничани заборгували за опалення 124 мільйони гривень