В неділю, 19 вересня, напередодні єврейського свята Суккот, біля пам’ятника «Жертвам Голокосту» у місті Вінниця по вул. Максимовича, вінницька єврейська громада провела мітинг-реквієм з вшанування пам’яті невинно закатованих нацистами євреїв у роки Другої світової війни.

Мітинг відкрив директор музею Голокосту м. Вінниця – Леонід Трахтенберг, який зазначив:

«Цьогоріч 29 вересня весь світ буде згадувати трагічну 80 — ту річницю початку одного з найвідоміших епізодів Голокосту на території України – розстрілу євреїв у Києві в Бабиному Яру. За 10 днів до цієї страшної трагедії людства у м. Вінниця по вул. Максимовича було знищено близько 12 тис. євреїв, а в цілому  по області – близько 40 тисяч євреїв. Зберегти пам’ять про страшну трагедію – обов’язок  сучасного покоління».

Своїми дослідницькими матеріалами поділилася Фаїна Винокурова – заступник директора Вінницького державного архіву, дослідниця Голокосту на Вінниччини, яка все своє життя присвятила вивченню цієї жахливої сторінки історії єврейського народу на Вінниччині.

Проповідь та молитву за невинно убитих фашистами євреїв у роки Другої світової війни традиційно провів голова релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця», головний рабин м. Вінниці Шауль Горовіц, після чого було оголошено хвилину мовчання. На братські могили було покладено квіти та запалено свічі пам´яті.

У мітингу взяли участь заступник начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Алла Ратинська, директор Державного архіву Вінницької області – Юрій Легун, директор музею історії м. Вінниця – Олександр Федоришин, представники наукового та громадського співтовариства.

Попередня публікаціяВінницькі школи зможуть працювати в штатному режимі в «жовтій» зоні карантину
Наступна публікаціяУ Вінниці презентували ініціативу соціальний паспорт «Картка життя»