Ще йде розслідування за випадком групового отруєння грибами мешканців с. Крутогорб, Гайсинського району. В наслідок якого постраждало 5 дітей та одна доросла особа. При цьому двоє дітей померли.

А вже лише за тиждень поповнення статистики, ще чотири випадки отруєнь. По місту Вінниці-2 та Вінницькому районі-2. Потерпіло – 4 особи з них одна дитина. Цей випадок особливий, адже малеча споживала гриби, які знайшла на подвір’ї, про це повідомляють в ЦГЗ Вінниччини.

Враховуючи зимово-весняний період, коли споживаються консервовані гриби, за період цього року вже зареєстровано: 9 випадків отруєнь, з 14 постраждалими, з яких 6 дітей (42,3%). Померло 2 дітей. 14,3% всіх постраждалих, 33,3% постраждалих дітей.

Проведний аналіз

свідчить про те, що основними причинами отруєнь є:

    – незнання отруйних грибів, невміння їх розрізнити (випадок у Гайсинському районі);

    – приготування та споживання консервованих грибів, домашнього виготовлення;

    – споживання страв з грибів дітьми;

    – випадкове вживання грибів малолітніми дітьми;

Окремо слід зазначити, що ступінь важкості отруєння залежить і від своєчасності надання медичної допомоги, адже мають місце випадки пізнього звернення, та взагалі відмови від госпіталізації.

Враховуючи викладене, звертаємося до вінничан: утримайтесь від “тихого полювання”, якщо не впевнені в своїх знаннях грибного різномаїття.

В жодному разі не збирайте сумнівних грибів та грибів, яких достеменно не знаєте.

Категоричне застереження: дітям неможна вживати гриби та страви з них. Не залишайте без догляду малолітніх дітей, з метою попередження вживання ними отруйних грибів, ягід, рослин, невідомих речовин. Навчайте їх правилам безпечної поведінки.

     Готувати страви із грибів слід з дотриманням технологій.

     Ні в якому разі, не купуйте гриби та продукт їх переробки в місцях, не відведених для продовольчої торгівлі.

     При перших ознаках проявів харчового отруєння: нудота, блювання, пронос, закреп, біль в шлунково-кишковому тракті, прояви інтоксикації організму звертайтеся за медичною допомогою.

 Бережіть здоров’я своє та близьких, воно є безцінний дар.

Попередня публікаціяНа Вінниччині в ДТП потрапив неповнолітній мотоцикліст
Наступна публікаціяУ Вінниці висадять алею троянд в центральному парку імені Леонтовича