В середу, 18 серпня, у Вінницькому міському суді відбулись дебати сторін та прозвучали заключні репліки у справі про ДТП, у якій постраждав відомий вінницький волонтер, керівник служби пошуку дітей Ярослав Пашкевич. А сьогодні, 19 серпня, суд виніс вирок у цьому кримінальному провадженні. Жінку визнали винуватою, у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України. Їй призначили покарання у вигляді штрафу в розмірі 51 тисяча гривень та позбавили водійських прав на один рік.

Як відбулось ДТП

Ярослава який їхав на електроскутері, 14 серпня 2020 року на розі вулиць В’ячеслава Чорновола та Івана Богуна «підрізала» жінка на легковику «КІА».

Вона при виконанні повороту праворуч не надала перевагу у русі електроскутеру. Через зіткнення Ярослав впав на проїжджу частину. В лікарні волонтеру діагностували перелом гомілкової кістки під колінною чашечкою та прооперували.

Що було у дебатах

Справа видалась емоційною і цікавою, адже попри повністю зафіксовані та досліджені факти винуватості жінки водійки та її визнання провини, у суді не обійшлось без суперечності думок сторін.

Суперечку викликав факт розгляду додатково поданого цивільного позову від Ярослава Пашкевича, про відшкодування витрат на лікування та реабілітацію.

Підсудна та її адвокат запевняли суд, що матеріальний позов не обґрунтований і заодно пройшлись по його пунктах. Мовляв, витрати на лікування не підтверджені чеки не ідентифікуються, вони пропонували допомогу, а Ярослав відмовився. Та зрештою, волонтер має кредити та імовірно хоче їх таким чином погасити. Хоча, виходячи з позиції захисника жінки, можна було лише наполягати на виплаті компенсації за лікування страховою компанією.

Такі заяви обурили волонтера, за його словами, навіть з міркувань елементарної порядності та цивілізованості, намагання його опонентів вилити бруду виглядає дивно. Адже кредити він узяв, щоб оплатити операцію. А у матеріалах справи є медичні довідки про призначення лікування і звичайно перелік препаратів.

За його словами, суспільний інтерес до його судової справи імовірно не дав вилити іще більше бруду та застеріг від намагання зробити його винним. Адже винуватиця весь час поводилась зверхньо демонструючи свою перевагу та уявну вседозволеність.

«Коли відбулось ДТП вона повідомила поліції, що ДТП без потерпілих. Та навіть не стала викликати швидку, вимушений був сам взяти її телефон і викликати швидку. Зараз вона каже, про виклик швидкої. Ба більше, про уявне надання домедичної допомоги. А що добило, то в особистому спілкуванні повідомила, що поставила за мене свічку. Допомоги на лікування та реабілітацію також не було. Вона начебто не могла знайти мене у лікарні, хоча я їй повідомив де знаходжусь. Більш того, її чоловік порушивши карантин, вдома була його жінка хвора на коронавірус, приїхав до мене додому пропонувати кошти та написати відмову від претензій. А в судовому засіданні вони щиро здивувались, чому не долучили страхову компанію у якості третьої сторони процесу, хоча вони самі не повідомили про те, де і з якою компанією укладена страхова угода», – каже волонтер.

Втім, у задоволенні цивільного позову Ярославу Пашкевичу у суді відмовили. Отже, за його словами, на черзі комунікація зі страховою компанією. Подавати апеляцію наразі, Ярослав не збирається, а в разі намагання другої сторони, пом’якшити вирок чи повернути право керування в апеляції, буде привертати увагу громадськості до цієї справи. Адже, вважає це небезпечним для оточуючих.

На судове засідання 18 серпня з’явились: потерпілий Ярослав Пашкевич, обвинувачена Наталія Миколаївна Теленчак, захисник обвинуваченої Сергій Богословський, прокурор Шубін.

 

Попередня публікаціяУ Вінницькій області протистояння ОДА та облради вийшло в публічну площину
Наступна публікаціяВ селі на Вінниччині висіяли рекордно великий тризуб