Фінансова автономія та формування спроможної освітньої мережі – ключові умови формування якісної освітньої послуги в громадах. Про це у вівторок, 22 червня, говорили управлінці освіти громад під час онлайн круглого столу, організованого Вінницьким регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою».

Успішним досвідом ділились представники Дашівської, Тростянецької, Краснопільської, Лука-Мелешківської та Вороновицької громад. Так Ольга Долгова, керівниця відділу освіти Дашівської селищної ради розповіла, як формувалась ефективна освітня мережа, як відбувалось перепрофілювання та реорганізація шкіл. І вже сьогодні показники якості освіти та економічні показники свідчать про правильність тих кроків.

«Так це був складний процес, особливо після доєднання нових сільських рад. Зараз мережа у нас велика – це 10 шкіл, 13 садків, 3 заклади культури, які мають 29 філій. Але ключовою вже є якість послуг і ми маємо для цього матеріальну та кадрову основу», – каже Ольга Долгова.

58 закладів освіти та культури Дашівської громади сьогодні надають освітні та культурні послуги населенню і коштів достатньо не лише для виплати заробітних плат та комунальних платежів. Розвиткові проєкти та модернізація також відбуваються, адже громаді вдалось ефективно спланувати фінансування галузі.

Гарним прикладом організації фінансового обслуговування закладів освіти ділилася Тетяна Шерстюк, начальниця відділу освіти Тростянецької селищної ради. Пані Тетяна наголосила, що на початках складно було знайти бухгалтерів, але на сьогодні команда сформована та ефективно діє.

Інна Святна та Людмила Гурба, радниці Вінницького регіонального офісу Програми детально розповіли про автономізацію закладів освіти та створення спроможної освітньої мережі Також під час зустрічі освітяни з інших громад області розповіли про свій практичний досвід, а також про успішні практики співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою».

«Громади, які утворились торік, і ті які приєднали значні території сьогодні формують спроможні мережі закладів освіти. Це складний процес, який має ризики. Сьогодні ми зібрали досвідчених фахівців громад, аби поділитись досвідом», – наголосив Віталій Швець, керівник Вінницького регіонального офісу Програми.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Попередня публікаціяНа Вінниччині розшукують 28-річну жінку, яка вийшла з дому і не повернулась
Наступна публікаціяВласниці теплоходу «Подол» з Могилів-Подільського повідомили про підозру за забруднення Дністра