В селі Дорожнє на Вінниччині відкрили Сенсорно-інтеграційний простір для дітей з важкими формами інвалідності. Після символічного перерізання стрічки для присутніх на відкритті відбулась оглядова екскурсія територією Сенсорно-інтеграційного простору.

Варто зазначити, що Сенсорно-інтеграційний простір урізноманітнить розвиток та зайнятість дітей з ДЦП, аутизмом, синдромом Дауна, інтелектуальними, психічними та сенсорними  порушеннями, підвищить довіру батьків до послуги, осучаснить умови праці фахівців. Для його створення закуплено будівельні матеріали, господарчим способом здійснено ремонтні роботи в приміщеннях площею 120 кв. м. Після завершення ремонту закуплені меблі у двох кімнатах, спеціальне обладнання та облаштовано кімнати сенсорної інтеграції, активного дозвілля та спілкування, м’яка кімната усамітнення, санітарно – гігієнічна кімната.

«Послуга тимчасового відпочинку для батьків, які виховують дітей з інвалідністю, своєю актуальністю та доцільністю змінила підходи в соціальній галузі. До її впровадження ми розуміли, як ця послуга важлива і необхідна, але все одно були певні побоювання щодо того, наскільки вільно батьки зможуть користуватися цією послугою. Це в жодному разі не інституційний догляд. Перша апробація цієї послуги в Україні відбулась на Вінниччині саме завдяки спільним зусиллям всіх зацікавлених сторін. Попри те, що спочатку у нас не було єдиного державного стандарту, затверджених відповідних нормативних документів профільного міністерства, ми розуміли, що не маємо права припинити надання цієї послуги, тож щороку приймали рішення, що будемо продовжувати цей пілотний проєкт. Важливо, що два місяці тому ми отримали Державний стандарт надання такої послуги», – зазначила Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна Наталя Заболотна.

Наталя Заболотна зауважила, що досвід створення Сенсорно-інтеграційного простору для дітей з важкими формами інвалідності Вінниччина масштабуватиме на всю Україну. Такий досвід також стане корисним для інших громад у сільській місцевості.

«З вінницькими громадськими організаціями ми працюємо вже рік. Реалізація цього проєкту дуже важлива. Його ініціатором виступила громадська організація «Відкриті серця»,  яка працює з дітьми з інвалідністю та їхніми родинами, пропонуючи найнеобхідніші рішення. Це досвід, який наразі розвивається у державі в рамках законодавства про розвиток соціальних послуг в Україні. Це саме ті послуги, які зараз затребувані у громаді для тих родин, які тут проживають», – сказала директорка благодійної організації «Фонд Родини Нечитайло» Вікторія Миколаюк.

Голова Ради Асоціації «Відкриті серця» Світлана Демко зауважила, що досвід інноваційної моделі соціальної послуги «Тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю» Асоціація «Відкриті серця» розповсюджує на Вінниччині та по Україні.

«Наша мрія – створити в Україні мережу підтримки людей з інвалідністю. Три роки ми відточували всі аспекти надання цієї послуги і зараз маємо Державний стандарт. Сенсорно-інтеграційний центр – сучасна назва, за якою стоїть домашній затишок. Є кімната усамітнення для дитини.  Головним в цьому аспекті є безпека та приватність. Ми б дуже хотіли, щоб такі кімнати були в усіх поліклініках, адже і дітям, і батькам необхідно таке розвантаження», – підкреслила Світлана Демко.

Організатори проєкту – Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» та КЗ «Вінницький обласний центр соціально психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», спільно з  Благодійною організацією «Фонд родини Нечитайло».

Попередня публікаціяНа Вінниччині 2 нових випадки COVID-19
Наступна публікаціяНа Вінниччині врізався скутером в електроопору і загинув 17-річний юнак