Серед актуальних екологічних проблем сучасного суспільства важливе місце займає знешкодження та утилізація відходів, кількість яких постійно збільшується під впливом зростання міського населення, покращення умов життя та інших факторів. Маса потоку відходів, що поступає щорічно в біосферу, досягла майже геологічного масштабу і складає близько 400 млн. тон на рік. Людина порушує один з основних екологічних законів – кругообіг речовин в природі, вводячи зовсім новітні, чужі природі речовини. На даний час в Україні для розв’язання вказаної проблеми переважно використовують технологію захоронення відходів на полігонах.

Правила експлуатації   полігонів побутових відходів затвердженні  наказом Міністерства з питань житлово-комунального  господарства України та Законом України «Про відходи».  У разі видалення твердих побутових відходів на полігони без дотримання цих правил, відходи зазнають складних фізико-хімічних та біохімічних змін, які негативно впливають на навколишнє природне середовище.

Так, під час перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, інспекторами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області виявлено, що земельна ділянка площею 1,6066 га, яка надали ФОП Чайковському Л. І.  під полігон твердих побутових відходів не використовувалася за призначенням. Внаслідок бездіяльності суб’єкта господарювання, тривалий час здійснювалось засмічення даної земельної ділянки шляхом недотримання вищезазначених правил.

В результаті вказаного порушення державі заподіяно шкоду на загальну суму 1 306 165,80 грн.

Інспекцією пред’явлено претензію порушнику щодо добровільного відшкодування розміру шкоди, завданої державі внаслідок засмічення земельної ділянки побутовими відходами.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області звертається до органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які здійснюють видалення твердих побутових відходів та наголошує, що дане  питання перебуває на постійному контролі Інспекції.

Попередня публікаціяВінничани збирають кошти на порятунок хлопчика, якого збили дві автівки на Барському шосе
Наступна публікаціяВ Україну йде спека до +31° С