За інформацією Олега Лук’яновича, заступника директора Вінницького обласного центру громадського здоров’я, Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) доопрацьовують нові настанови, які допоможуть клініцистам діагностувати та лікувати тривалий COVID або післягострі наслідки інфекції SARS-CoV2.

Важко переоцінити, наскільки серйозною є проблема постковідного синдрому та віддалених наслідків перенесеної гострої короновірусної хвороби для здоров’я нації.

За оцінками директора Національного інституту охорони здоров’я США Френсіс Коллінз, близько трьох мільйонів людей тільки у США можуть залишитися з хронічними проблемами зі здоров’ям навіть після легких інфекцій COVID-19.

Для багатьох лікарів та пацієнтів, які намагаються подолати симптоми, що зберігаються протягом декількох місяців після первинної вірусної інфекції, нові рекомендації можуть з’явитися досить скоро.

Настанови, які були розроблені у співпраці з нещодавно створеними постковідними клініками та групами адвокації пацієнтів, проілюструють, як діагностувати та лікувати ці складні стани.

Як проблема подолання наслідків коронавірусної інфекції вирішується у Вінницькій області?

Обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення з грудня 2020 року розпочав новий напрямок своєї діяльності – надання допомоги пацієнтам з постковідними ускладненнями. За цей час проліковано 490 пацієнтів. В питаннях лікування післяковідного синдрому заклад зайняв авангардні позиції не тільки в області, але і в Україні.

Завдячуючи своєму досвіду та знанням, адміністрація та лікарі диспансеру стали членами робочої групи МОЗ зі створення протоколу реабілітаційної допомоги постковідним пацієнтам. 20 квітня 2021 року міністр М. Степанов підписав наказ МОЗ №771 «Про затвердження Протоколу реабілітаційної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою (COVID 19) і реконвалісцентам».

Як розповідає директор закладу Світлана Голодюк:

«Хворі, які перехворіли на коронавірусну хворобу зазвичай мають складну супутню патологію, яка загострюється на тлі COVID-19. До диспансеру вони поступають в важкому стані, виснажені та зневірені, тому в диспансері створена мультидисциплинарна команда фахівців, які розглядають кожний випадок окремо».

Хворі реконвалісценти мають гастрологічні, ендокринологічні, неврологічні, імунологічні та інші ускладнення. Тому до лікування та діагностики долучаються лікарі цих спеціальностей. Кожен лікар вкладає всі свої знання та вміння для порятунку цих хворих. По кожному важкому випадку проводяться консиліуми за участю медичного директора Корзун Т.Б. та фахівців кафедри внутрішньої медицини Вінницького медичного університету, яка розташована на базі ВОСКДРЗН.

Цілодобово за хворими спостерігає середній та молодший медичний персонал диспансеру. Велика робота проводиться лікарями та медсестрами відділення фізичної реабілітації та медицини. Вони розробили та втілюють в лікування цих хворих цілий комплекс дихальних вправ, які дозволяють якнайшвидше допомогти відновити втрачене здоров’я.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и в помещении)

Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди стоят и в помещении)

Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди стоят и в помещении)

Попередня публікаціяПідприємства Вінниччини заборгували понад 20 мільйонів гривень заробітної платні
Наступна публікаціяУ Вінниці з ремонтної ями діставали Lanos