Вшануванню ліквідаторів та 35 річниці аварії на ЧАЕС приурочена виставка, яку презентували 23 квітня об 11:00 в малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

На виставці «Чорнобильська трагедія. Післямова…» представлені матеріали із фондової колекції музею, що висвітлюють ці події. Їх основу складають матеріали, надані вінничанами-ліквідаторами – це фотоматеріали, відзняті на території ЧАЕС та в зоні відчуження у 1980-х рр., особисті речі ліквідаторів, прилади для вимірювання рівня радіації, книги, буклети, документи.

Особливу цінність становлять матеріали, передані в останні роки ліквідатором, головою міської організації «Союз Чорнобиль України» Михайлом Ястремським, з-поміж них понад 30 світлин, відзнятих в забрудненій зоні та фотоапарат, яким було зроблено ці фото.

Експонуються понад 50 світлин, переданих ліквідатором Валерієм Проценком, на яких відображено проведення будівельних робіт на дорозі Чорнобиль – Зелений Мис працівниками тресту «Вінницяшляхбуд».

На виставці також представлено експонати, передані родинами померлих ліквідаторів Миколи Харченка, Валентина Стемпіня, Констянтина Сафронова, Валерія Струтинського та ін.

Останнє надходження до музею – комплекс, переданий обласною громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України»: дозиметри та комплект умундирування. Також виставка розповідає про діяльність чорнобильських громадських організацій Вінниччини.

Виставка працюватиме до 16 травня. Матеріали виставки будуть представлені в майбутній експозиції «Музею Мужніх».

Попередня публікаціяНа Вінниччині 259 нових хворих на COVID-19
Наступна публікаціяУ Вінниці затримали «закладчика» з 250 згортками різних наркотичних речовин