Фахівці з просторового розвитку разом з українськими та міжнародними експертами сформували проектне бачення реконструкції площі Привокзальної за швейцарським зразком. Сьогодні цю роботу курує Агенція просторового розвитку.

У перспективі реконструкція площі – частина стратегічного проекту «Вінницька миля», яка передбачає оновлення проспекту Коцюбинського з прокладанням трамвайних ліній.

Архітектори взяли за основу концепцію транспортного хабу. Це – місце де всі види громадського транспорту максимально наближені до головного входу вокзалу. Фахівці пропонують, щоб від нього через усю площу йшов широкий пішохідний перехід, який розділив би простір на дві функціональні зони. Одна – для платформ висадки, інша – посадки.

Платформи громадського транспорту, вважають розробники, повинні бути в такій послідовності: дві лінії трамваю, далі – тролейбус, автобус, таксі, лінія приватного транспорту, дві лінії приміського транспорту. За проектом посадка-висадка відбуватимуться практично на ґанку вокзалу – 50 м від входу. А сьогодні трамвай, наприклад, зупиняється за 300 м від вокзалу.

Приміські маршрути, зокрема й ті, що пов’язані з громадами Великої Вінниці, експерти радять також пов’язати з транспортним вузлом. Під них варто виділити дві лінії на платформах – ближче до вул. Батозької.

Окремі платформи та лінію передбачають для служб таксі та короткочасного паркування приватного транспорту.

А на місці існуючого розворотного трамвайного кільця спеціалісти бачать багаторівневий паркінг на 300 авто. Адже сьогодні територія біля вокзалу не може задовольнити зростаючий попит.

Такі зміни, на думку авторів проектного бачення, підвищать динаміку руху та якість посадки-висадки пасажирів.

Експерти наголошують і на важливому завданні – підвищити комфортність та доступність простору. Очікування потягу повинне бути приємним для пасажирів. Ця атмосфера може бути створена завдяки дизайну, освітленню, архітектурним рішенням, інфраструктурі довкола.

Які пропозиції експертів з цього приводу?

Це криті платформи з новою якістю навігації – помітними та зрозумілими орієнтирами.

Збільшення освітлення площі та стильний дизайн світильників.

Та озеленення (близько сотні нових дерев) – як доповнення образу площі.

Фахівці з просторового розвитку підкреслюють, що за рахунок компактних платформ простір для пішоходів може збільшитись майже на 20%.

Розробка робочого проекту реконструкції Привокзальної площі орієнтовно планується на наступний рік.

Возможно, это изображение (дорога и текст)

Нет описания фото.

Нет описания фото.

 

Попередня публікаціяНа Вінниччині за рік стало на 26 мільйонерів більше
Наступна публікаціяКоманда вінничанок виборола перемогу на Чемпіонаті України з баскетболу