Вінницькі поліцейські затримали організовану злочинну групу «телефонних» шахраїв, які ошукували пенсіонерів по всій Україні.

До складу угруповання входило п’ять учасників, які займалися системними телефонними шахрайствами. Аферисти працювали за популярною схемою «ваш родич спричинив ДТП». Лише у Вінниці довірливі пенсіонери віддали зловмисникам майже 100 тисяч гривень.

До вінницької поліції майже одночасно надійшли повідомлення від чотирьох пенсіонерів, які стали жертвами шахраїв. Зловмисники діяли за однаковою схемою – телефонували пенсіонерам та повідомляли, що їх рідним загрожує кримінальна відповідальність за вчинення дорожньо-транспортної пригоди. Літні люди вірили дзвінкам незнайомців та віддавали чималі кошти молодикам, які приходили до них додому.

Майже одразу після надходження повідомлень про злочини поліцейські встановили підозрюваних, які приходили за грошима, та затримали їх в орендованій квартирі у м. Вінниці. Ними виявились двоє жителів Донецької області, віком 16 та 18 років.

Ще трьох учасників групи, причетних до вчинення злочину, вінницькі оперативники спільно з одеськими колегами затримали в Одесі. Серед них 21- річна жінка, раніше судимий 24 – річний житель Луганської області та 40 – річний мешканець м. Дніпро.

За словами начальника Головного управління Нацполіції Вінниччини Івана Іщенка, учасники злочинної групи діяли за чітко розподіленими ролями. Одні з них за допомогою мережі Інтернет підшукували стаціонарні номери телефонів потенційних жертв, зв’язувались з літніми людьми, представлялись їх близькими родичами та просили допомогти коштами, щоб уникнути кримінальної відповідальності за вчинення вигаданих ДТП. Інші – приїздили до помешкань потерпілих та забирали кошти, які потім перераховували на банківські рахунки.

Для переконливості озвученої «легенди» шахраї брали у потерпілих розписки, у яких вони зазначали, що надають добровільну благодійну допомогу «постраждалим» у аварії.

В помешканнях затриманих поліцейські вилучили грошові кошти, банківські картки, чеки, мобільні телефони та сім карти.

Наразі поліцейські встановлюють потерпілих, які постраждали від дій шахраїв, в усіх регіонах країни.

Зловмисникам оголошено про підозру. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Слідством розпочато кримінальне провадження за ст. 190 КК України (шахрайство). За такий злочин затриманим загрожує до 12-х років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляють в поліції Вінниччини.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и в помещении)

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

Возможно, это изображение (деньги)

Нет описания фото.

Нет описания фото.

Нет описания фото.

Попередня публікаціяНа Вінниччині згорів кемпінг-готель
Наступна публікаціяУ Вінниці в трьох з п’яти міських «ковідних» стаціонарах зайнято 95% ліжок