Культурне життя не зупинилось, а набуло нових форм, так описав стан культури у Вінниці директор департаменту культури Максим Філанчук. Він минулого тижня прозвітував про виконання «Програми розвитку культури та мистецтва» у 2020 році. Йшлось про те, що у зв’язку з карантином заходи поводились в онлайн-форматі. Святкові концерти, онлайн-вікторини, виставки та майстер-класи, мистецькі марафони, конкурси та челенджі – все це, та багато іншого, презентовано вінничанам у 2020 році в мережі Інтернет. Також торік тривали ремонти приміщень, у яких розташовані заклади культури: садиба письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського, бібліотека-філія №16 тощо. Оновлено матеріально-технічну базу закладів.

«2020 рік для галузі культури став часом змін, періодом переосмислення та переформатування. Так, на сьогодні ми обмежені в засобах проведення масштабних заходів «open air», звичне для громади, активне та насичене подіями культурне життя, збавило оберти. Але потреба споживача в якісному культурному продукті залишилась незмінною, навіть зросла», – каже Максим Філанчук.

Як зазначив Максим Філанчук, сьогодні можна впевнено стверджувати, що культурне життя на карантині не зупинилось, воно набуло нових форм, трансформувалось.

«Тобто ми перейшли в онлайн, активізували роботу на вебресурсах галузі, створили єдину платформу для комунікацій громади з культурними менеджерами та митцями – Культурний портал міста VinCultureCode. Це унікальна можливість побудувати культурний діалог на локальному рівні», – каже Максим Філанчук.

Вперше у 2020 році проведено День Європи та День Незалежності в онлайн, адже пандемія продиктувала нові умови життя. Так, в рамках проведення Дня Європи онлайн було реалізовано проєкти «Європейське сузір’я» та «ЕвроАрт», провели цикл тематичних концертних програм та конкурсів. В рамках відзначення Дня Незалежності проведено проєкт «Усі ми – єдина родина», зірковий привітальний флешмоб «Superstars» за участю популярних українських зірок, концерти та віртуальні виставки, поетичні вернісажі тощо. День міста також вперше проведено онлайн на веб-ресурсах закладів культури, освіти, спорту та молодіжної політики.

Вперше реалізовано низку культурно-мистецьких проєктів та конкурсів онлайн, що були успішно реалізовані та обіцяють стати традиційними. З метою побудови міжкультурного діалогу проведено міжнародний мистецький проєкт «Майстер-клас навзаєм» із Польщею та інтеркультурний мистецький проєкт «International Culture Camp» за участю колективів і митців з різних країн Африки та Азії.

Вихованці мистецьких шкіл та клубних закладів здобували перемоги у міжнародних та всеукраїнських онлайн-фестивалях та конкурсах мистецтв, художніх виставках, пісенних марафонах та інших мистецьких проєктах. Так, призерами та дипломантами фестивалів і конкурсів різних рівнів стали близько 3500 учнів мистецьких шкіл та вихованців клубних закладів.

Упродовж 2020 року в закладах культури тривала робота по модернізації інфраструктури галузі культури міста, проведення капітальних та поточних ремонтів приміщень, приведення до належного санітарного стану прилеглих до них територій. Зокрема ведуться ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки історії національного значення «Садиба письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського» . Проведено капітальний ремонт в бібліотеці-філії №16. А 1 лютого 2020 року гостинно відкрила свої двері в новому приміщення бібліотека-філія №2 (по вул. Смирнова-1-й Український провулок, 23/6).

Закінчено капітальний ремонт вхідної групи основного виходу будівлі школи мистецтв «Вишенька» по просп. Космонавтів, 39. В міському Палаці мистецтв завершено поточний ремонт коридору 2 поверху з заміною дверей, встановлено кондиціонери в глядацькій залі та систему відеоспостереження. Проводиться капітальний ремонт підлоги глядацької зали приміщення міського клубу по вул. Черняховського, 74.

Оновлено матеріально-технічну базу закладів. Зокрема, придбано музичні інструменти для мистецьких шкіл міста та закладів (рояль, акордеон, бандури, домри тощо), комплект звукопідсилювальної апаратури, комп’ютерну та оргтехніку, кліматичну техніку, тощо. Здійснено підписку періодичних видань та придбано книги для поповнення бібліотечних фондів.

Попередня публікація«Love is» від патрульної поліції Вінниччини
Наступна публікаціяУ Вінниці збільшується кількість хворих з COVID-19