Денний центр соціально-психологічної допомоги, дасть можливість постраждалим, які зіткнулися з проблемою насильства, у денний час отримати психологічну підтримку. Також у центрі допомагатимуть юридичними консультаціями. Постраждалі від сімейного насильства отримають систему інтегрованих соціальних послуг, спрямованих на розвиток навичок безконфліктних сімейних комунікацій, розкриття внутрішнього потенціалу особистості.

У центрі, крім усього переліченого, буде проводитися корекційна програма для жінок та дівчат, які постраждали від насильства, групи підтримки, тренінги та навчальні програми з метою якнайшвидшого подолання наслідків насильства.

«Найбільша проблема – це коли жінка, часто разом із дитиною, тікає від кривдника, опиняється просто на вулиці. Для цього створено кризові кімнати, які мають стати тимчасовим прихистком для постраждалих від насильства. Вони працюватимуть як тимчасовий притулок, де постраждалі жінки разом з дітьми зможуть перебувати до 10 діб та отримати психологічну та юридичну допомогу, харчування і засоби особистої гігієни», – розповіла директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

З липня 2019 року у Вінниці функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. У червні для цієї бригади міська рада придбала автомобіль. Це дало можливість оперативно реагувати на виклики людей, які зазнали домашнього насильства і потребують допомоги фахівців.

У 2020 році місто Вінниця стало переможцем конкурсу «Міста, вільні від домашнього насильства» від представництва фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. В рамках проєкту у місті розпочав функціонувати денний центр соціально-психологічної допомоги. Це ще один крок до створення потужної муніципальної системи протидії насильству у Вінницькій міській територіальній громаді європейського рівня.

Виконавчі органи міської ради передали приміщення площею 109 м. кв. для функціонування денного центру та 2 квартири для кризових кімнат.

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні взяв на себе зобов’язання забезпечення технічним оснащенням дані об’єкти. Також від фонду проведено навчання спеціалістів, буде організована інформаційна кампанія з протидії домашнього насильства і подальша підтримка спеціалізованих служб. Міська територіальна громада завдячуючи Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні залучила майже 1 млн грн на ці потреби, і робота продовжується.

У приміщенні закладу зробили ремонт, закупили необхідне обладнання, техніку. На базі центру працюватимуть кризові кімнати, де жінки разом із дітьми можуть перебувати не більше 10 діб.

Вінничани, які потребують допомоги, можуть звернутися до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Контакти: м. Вінниця, вул. Соборна, 50 т. (0432)67-04-60, 093-900-15-60, 098-900-15-60.

Довідка:

За даними фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, 22% жінок в Україні у віці 14 – 49 років зазнають фізичного та сексуального насильства. Слід зауважити, що майже 90% від усіх звернень щодо домашнього насильства надходять від жінок, а понад 60% постраждалих від насильства взагалі не повідомляють про його вчинення та не звертаються за допомогою. До офіційної статистики потрапляє лише мізерна частка випадків домашніх знущань.

Возможно, это изображение (мебель и в помещении)

Возможно, это изображение (диван и гостиная)

Возможно, это изображение (в помещении)

Попередня публікаціяНа Вінниччині в одному ДТП «зустрілись» сім автівок
Наступна публікаціяНа Вінниччині викрили інтернет-шахрая, який привласнив більше мільйона гривень