Станом на 18 січня борг населення перед КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» становить майже 198 млн. грн. (разом з нарахуваннями за грудень). А рівень розрахунку складає лише  23 %, повідомляють на підприємстві.

На підприємстві постійно проводиться роз’яснювальна робота з боржниками. Спочатку працівники служби збуту розносять попередження споживачам про необхідність погасити заборгованість. Розуміємо, що частина боржників належить до соціально незахищених верств населення, саме тому підприємство завжди йде назустріч навіть злісним неплатникам, пропонуючи можливість реструктурувати борг і сплатити його частинами. Головна умова при реструктуризації – одразу сплатити 50% від усієї суми, решту – частинами протягом визначеного періоду. Крім цього, обов’язково необхідно сплачувати поточні нарахування. Реструктуризація боргу – це  один із варіантів вирішення проблеми.

Наприклад: якщо Ви боргуєте 10 тисяч гривень, то при укладанні договору з реструктуризації  5000 гривень (50%) Вам доведеться сплатити одразу, а вже іншу половину –  5000 гривень  – будете сплачувати рівними частинами протягом визначеного терміну. Якщо термін, для прикладу, рік, то протягом року щомісяця необхідно буде сплачувати по 416,6 гривень та  нарахування за спожиті послуги за кожен поточний місяць.

Звертаємо увагу, що за 2020 рік було укладено 201 договір на суму понад 3 млн. грн. Споживачі, які уклали договір на реструктуризацію та виконують справно умови цього договору,  не потрапляють під штрафні санкції.

Тож, якщо вичерпано всі важелі впливу, коли споживач має можливість погасити борг добровільно, але цього не робить, за справу береться юридично-договірна служба, вирішуючи справи в судовому порядку. За період з січня по грудень 2020 року КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» подало понад 666 судових позовів на суму понад 18 млн. грн.

Загальна сума задоволених позовних вимог за 2020 р.  складає майже  13,5 млн. грн.

При подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача, судовий збір стягується з боржника. З 1 січня 2020 року відповідно до Закону України “Про судовий збір”  мінімальна ставка судового збору становить 2102 гривні (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Після прийняття рішення суду на користь підприємства, справи  передаються у Державну виконавчу службу. Наразі за 2020 рік через Державну виконавчу службу зі споживачів категорій «юридичні особи» та «населення» стягнено майже 4 млн. грн.

Відтак, у випадку вирішення справи в судовому порядку, якщо споживач нехтує розрахунками, можна потрапити під низку санкцій:

  • штрафи:  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №630 штрафні санкції нараховуються у розмірі 3%: якщо сума заборгованості, для прикладу, 5 000 грн., відповідно штраф буде – 150 грн. У декого суми заборгованості перевищують 10 000, відповідно штраф буде  – 300 грн.  А є й боржники, які мають несплачені нарахування у розмірі понад 100 000 грн. Для таких боржників розмір штрафних санкцій відповідно дорівнюватиме від 3000 грн і вище відповідно до суми боргу. Є такі боржники, штрафи яких можуть перевищити 8 000 гривень.
  • виконавчий збір: після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню.
  • Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.
  • Заборона виїзду та арешт майна: До боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно.
  • внесення до єдиного реєстру боржників: після передачі справи до Державної виконавчої служби, Ви автоматично потрапляєте до даного реєстру https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

 

Підприємство змушене вдаватися до санкцій, адже так само, як споживачі повинні розраховуватися за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання вчасно, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» повинно розраховуватися за ресурси, які використовує для надання послуг споживачам. Найбільша частка фінансів припадає на розрахунок за використаний природний газ перед НАК «Нафтогаз України».

Попередня публікаціяУ Вінниці на 13 років ув’язнення засудили чоловіка що минулого року убив колишню дружину
Наступна публікаціяНа Вінниччині чиновники “забули” виплатити допомогу дітям сиротам, “нагадала” прокуратура