Напередодні свят, у Хабі «Місто змістів» відбувся круглий стіл “Результати дослідження щодо використання інструментів демократії в населених пунктах які увійшли до складу Вінницької міської ОТГ”, що був присвячений підсумкам реалізації проєкту «Сучасне врядування для нових жителів Вінницької міської територіальної громади», який здійснювала Громадська організація «Крок назустріч», за підтримки Вінницької міської ради.
У заході взяли участь координатори та учасники проєкту Андрій Мислінський та Сергій Дремлюга, нещодавно обраний Староста Вінницько-Хутірського старостинського округу Вінницької міської ОТГ Владислав Кривешко, представники громадських організацій, які зареєстровані у селах, що приєдналися до Вінницької громади – «Сучасна Європейська громада» с. Стадниця, Григорій Стахов, “Садівничо-дачне товариство «Писарівський», с. Писарівка, Ірина Броварник, місцеві активісти, волонтери проєкту,а також представники інформаційно-аналітичного відділу Департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради Наталя Малецька та Володимир Хорошев. Саме останні здійснюють організацію та координацію проведення конкурсів «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці» та «Конкурс соціально-культурних проектів інститутів громадянського суспільства».
Які проблеми вважають найважливішими жителі сіл навколо Вінниці і що знають про участь Громади в прийнятті рішень
В рамках проєкту «Сучасне врядування для нових жителів Вінницької міської територіальної громади» було проведено опитування мешканців сіл Вінницьких хуторах, Щітках, Гавришівці, Стадниці, Писарівці, Великих та Малих Крушлинцях, було проведено опитування мешканців громад щодо знання механізмів впливу громадськості на прийняття рішень міською радою, та з’ясування проблем, які жителі згаданих сіл вважають для себе найважливішими.
За підсумками анкетування було зроблено певні висновки:
1. Переважній більшості мешканців громад що приєдналися відомі способи участі членів громади у прийнятті рішень органом місцевого самоврядування. В цілому рівень обізнаності коливається від 20 до 80 відсотків.
2. Найбільш активними виявилися жителі сіл з більшою чисельністю населення: Стадниця, Вінницькі Хуторі і Гавришівка. Але треба з уважити, що судячи по настрою респондентів, мешканці Стадниці радіють що сіло стало центром Вінницького старостинського округу, тому і проявили більшу активність у анкетуванні.
3. Найбільшу обізнаність щодо інструментів демократії для вирішення місцевих питань жителі виявили стосовно: зборів громадян (75%), громадських слухань (54%), електронних петицій (52%), Бюджету громадських ініціатив (39).
4. Для вирішення місцевих проблем жителі переважно планують брати участь в таких формах демократії: збори громадян (76%), електронні петиції (45%), громадські слухання (34%) та Бюджет громадських ініціатив (31%).
5. І головне, мешканці визначили низку інструментів демократії, щодо яких необхідно провести інформаційно-роз`яснювальну компанію для сталого розвитку сіл приєднаних до Вінницької міської територіальної громади: Бюджет громадських ініціатив (61%), діяльність громадських організацій (54%), проведення громадської експертизи (54%), місцеві ініціативи (49%), інформацій- ний запит на публічну інформацію (43%).
Мешканців названих сіл турбують майже однакові проблеми, серед яких:
• Налагодження транспортного сполучення.
• Покращення стану доріг, реконструкція під’їзних доріг до села.
• Забезпечення прав громадян на управління паями.
• Вирішення питань приватизації земельних ділянок.
• Забезпечення участі мешканців громад у вирішення проблем села.
• Розвиток інфраструктури.
• Благоустрій, вирішення питань електро-, газо- постачання, вивозу сміття.
• Покращення освітлення.
• Налагодження водопостачання.
• Розгортання медичних та аптечних пунктів з введенням штатної одиниці сімейного лікаря, забезпечення його транспортом, і, на- віть, розгортання стаціонару.
• Покращення роботи шкіл.
• Забезпечення громад дитячими садочками.
• Організація інфраструктури для дозвілля дітей.
• Відкриття на території населених пунктів ЦНАПів.
• Покращення мобільного та інтернет – зв’язку.
• Забезпечення соціальних об’єктів твердим паливом.
• Розвиток спортивної інфраструктури.
• Відкриття на території громад супермаркетів.
• Встановлення банківських терміналів і банкоматів.
• Облаштування продуктових ринків.
Мешканці сіл сподіваються на те, що міська влада зробить це в тер- мін від «негайно» до 5-ти років.
Можна зробити загальний висновок:
1. Мешканці сіл що увійшли до великої Вінницької громади готові для участі у прийнятті рішень міської ради.
2. Проведене опитування може бути врахованим під час розробки стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади щодо вирішення проблем ново приєднаних громад.
3. Для сталого розвитку сіл приєднаних до Вінницької міської територіальної громади пропонується в 2021 році, під час проведення інформаційно-роз`яснювальної компанії для жителів старостинських округів, акцент доцільно зробити на таких інструментах демократії: Бюджет громадських ініціатив, діяльність громадських організацій, проведення громадської експертизи, місцеві ініціативи, інформаційний запит на публічну інформацію.
4. До розробки заходів в рамках виконання Стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року доцільно залучати місцевий актив та представників інститутів громадянського суспільства.
5. Після затвердження заходів Стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року, які будуть плануватися на територіях приєднаних сіл, пропонується провести потужну інформаційно-рекламну кампанію з використанням зборів громадян.
Учасники круглого столу обговорили підсумки опитування і дійшли висновку, що проєкт «Сучасне врядування для нових жителів Вінницької міської територіальної громади» висвітлив найактуальніші проблеми нових членів Вінницької громади, і його результати повинні стати підгрунтям для створення і реалізації стратегії розвитку нових територій Вінницької міської громади.
Попередня публікаціяГосподарники Вінниччини заборгували понад 1 мільярд гривень в зведений бюджет
Наступна публікаціяПоліція Вінниці просить опізнати на фото двох чоловіків, що імовірно скоїли крадіжку на заправці