У Вінниці на Театральній презентували інформаційні стенди про забутих жертв Другої світової війни. Сьогодні у молодіжному центрі «Квадрат» презентували вуличну виставку, яка складається з 16 стендів, що розповідають про забутих жертв Другої світової війни.

Організаторами проекту є ГО «Народний Майдан Вінниччини» та ГО «Німецька молодь в Європі». Автори понад 3 років збирали архівні документи в українських, американських та німецьких архівах, віднаходили свідків та унікальні архівні фото у приватних колекціях, щоб розповісти про сторінку історії, яка залишалась малодослідженою навіть серед істориків.

Деякі сторінки історії залишились недослідженими, а жертви забутими. Про них не говорилось у Радянському Союзі, їх вважали незручними, вони не вписувались в героїчну історію, їх навіть вважали зрадниками. Зокрема, йдеться про знищених 1800 пацієнтів Вінницької психіатричної лікарні та військовополонених вінницького Шталагу 329.

Саме на ці теми й склалася виставка, яка була презентована сьогодні вінничанам на площі Театральній. На кожному з плакатів розповідається про вінничан, які так чи інакше знаходились у даному таборі, знайдені також різні фотографії тих часів, а також історії, якими поділились нащадки військовополонених під час сьогоднішньої презентації.

Дані матеріали збиралися упродовж 2017-2017 років, команда проекту проводила дослідження в українських та німецьких архівах, приватних колекціях та у інших джерелах тих часів. Дана виставка триватиме до січня місяця, а на далі матеріали будуть передані до Центру Історії Вінниці.

Попередня публікаціяВінниця долучилася до проєкту «Подаруй свято Ба та Ді»
Наступна публікаціяАфіша проєкту «Культура онлайн» на 28 грудня – 2 січня