Спортивний директор, вінницького футбольного клубу «Нива» Михайло Куниця розповів про стан справ у основній команді, а також у колективі U-19 (серед юнаків до 19 років). Адже багатьох вболівальників дивує, чому нивівці єдині серед команд другої ліги дійшли до 1/8 фіналу Кубку України, натомість в чемпіонаті перебувають в «хвості» турнірної таблиці. Але цьому є об’єктивні причини.  

–Михайло Семеновичу, як пандемія коронавірусу вплинула на ситуацію в нашому клубі?

–Бог нас милував, захворілих на COVID-19 у «Ниві» немає. Але це вдарило по бюджету команди. Маємо регулярно, кожні 14 днів, проходити тестування на наявність коронавірусу. Футболісти плюс тренерський штаб- це близько 30 осіб. На одне їхнє тестування потрібно близько 25 тисяч із клубного бюджету.  

-Із «Ниви» U-19 наш основний колектив перед сезоном  поповнила низка футболістів. Чи задоволені Ви якістю гри молоді?

–Із минулого року ми змінили вектор розвитку клубу в плані більш активного залучення вихованців місцевого футболу. Для цього була створена «Ниви» U-19, яка грає в чемпіонаті України серед однолітків. Там переважно виступають випускники провідних футбольних ДЮСШ регіону – ім.Блохіна-Бєланова і «Прем’єр-Ниви». Коли ці гравці були ще в юнацькому футболі, тренерський штаб «Ниви» слідкував за їхніми виступами. Випускників спортшкіл, які відповідали рівню «Ниви» U-19, ми запрошували до неї. Там відбувався поступовий перехід від юнацького до дорослого футболу.  

Кращих гравців із «Ниви» U-19 включаємо до основної команди. Зараз 9 вихованців із неї вже виступають за наш професіональний клуб. Зрозуміло, сьогодні вимагати від них результат неможливо. Хлопцям треба ще навчитися грати в дорослий футбол. В другій лізі швидкості, єдиноборства та мислення – інші, ніж в дитячому футболі. 

Вважаємо, що рухаємося у вірному напрямку. І доказом цьому є хоча б останні ігри «Ниви». Один із голів у ворота ФК «Чернігів» провів 18-річний Артем Осмоловський. А «Карпатам» (Галич) забивали 19-річні Євгеній Костюк і Максим Підопригора. Їм потрібен час, аби адаптуватися на дорослому рівні. Ця молодь – майбутнє вінницького футболу. 

–Наразі «Нива» перебуває на останньому місці в турнірній таблиці. За рахунок чого можна покращити ситуацію?

–В 2020 році бюджет ФК «Нива» склав 2,5 мільйони гривень. У той же час бюджети наших суперників сягають 8-10 мільйонів гривень. Сьогодні ми не маємо можливості запросити кваліфікованих іногородніх футболістів, адже треба сплачувати за їхнє проживання, харчування тощо. Тому «Нива» займається підвищенням рівня майстерності місцевих вихованців. Для цього потрібен час і терпіння. 

Не може футболіст, який нещодавно грав в дитячих першостях, швидко принести команді результат. Наша молодь, коли виходить в матчах другої ліги, поки ще відчуває певний мандраж. Їй необхідно зміцнитися та «дозріти». Тому спад нашого основного клубу в цьому сезоні був цілком прогнозований.            

–Вже відомо, яким буде фінансування «Ниви» в наступному році?

–Нещодавно відбулися вибори до місцевих органів влади. Сподіваємося, що підтримка із боку міста та області продовжиться. Якщо нам відмовлять у фінансуванні, будемо вимушені проєкт «Нива» закрити. 

–На сприяння спонсорів можна сподіватися?

–Ми їх шукаємо, звертаємося. Але, на жаль, у вінницького бізнесу поки що чомусь немає зацікавленості у фінансуванні «Ниви». Ми запрошуємо всіх небайдужих підприємців до співпраці: разом зможемо повернути славні традиції вінницького футболу! 

–На відміну від чемпіонату, в Кубку України «Нива» виступає напрочуд вдало. Сподіваєтеся пройти «Колос» із Ковалівки в 1/8 фіналу?!

–  Бажання таке є! Але «Колос» нині в числі провідних клубів Прем’єр-ліги, сьогодні перебуває там на 4-й сходинці. Він представляв цьогоріч Україну в Лізі Європи УЕФА. Ми будемо розраховувати на диво, вони іноді трапляються. 

Щодо невдалого виступу в чемпіонаті. Наразі пройшло 10 турів. Лише в одному матчі ми програли чисто. Це був виїзний поєдинок із «Діназом» (1:5). Були об’єктивні причини цієї великої поразки – травми футболістів тощо. В інших матчах за грою ми не поступалися жодному опоненту. «Нива» в багатьох іграх вела в рахунку, але через «дитячі» помилки втрачала очки. Це через те, що молоді нивівці не мають значного досвіду і поки що грають нестабільно. 

–Захист нашої команди поки що взагалі далекий від ідеалу …

–Погоджуюся. Ми забиваємо в кожній грі. За забитими м’ячами «Нива» шоста в групі, а за пропущеними – попереду всіх. Втім, в футболі потрібно мати не тільки майстерність, але й фарт. Нерідко у наші ворота залітає все, що можливо. В той же час ми створюємо купу моментів, але не можемо їх використати.    

–Якими є перспективи «Ниви» U-19?

–Це непогана команда, наш майбутній резерв. Вона успішно виступає в поточному чемпіонаті України серед однолітків. Рішення, ухвалене керівництвом клубу щодо організації цієї команди, було вірним. Бо до цього 17-річні вінницькі гравці, які завершували спортшколи, переважно зникали із футбольного горизонту. За допомогою «Ниви» U-19 ми створили футбольну вертикаль і продовжимо її розвивати.   

Пресслужба ФК «Нива»

Попередня публікаціяНа Вінниччині дівчина ошукала “інвестора” на понад мільйон гривень
Наступна публікаціяУ Вінниці на одній з вулиць замінили 72 метри тепломережі. Фото