Враховуючи суспільний резонанс щодо використання на території Вінниці земельних ділянок водного фонду з можливим порушенням вимог закону повідомляємо, що органами прокуратури Вінниччини постійно вживаються заходи щодо захисту державних та суспільних інтересів.

Упродовж 2017-2018 років до Вінницького міського суду направлено дві позовні заяви в інтересах держави в особі Вінницької міської ради до чотирьох фізичних осіб щодо визнання двох державних актів про право власності на землю недійсним та витребування земельних ділянок водного фонду загальною площею  1,75 га, що знаходиться  у Вінниці на Старому місті, з чужого незаконного володіння, яке відбулось поза волею власника.

У 2018 році рішеннями Вінницького міського суду в задоволенні позовних заяв відмовлено, а тому прокуратурою подано апеляційні скарги, які Вінницьким апеляційним судом залишено без задоволення.

У подальшому, органами прокуратури Вінниччини подано дві касаційні скарги, одна з яких наразі перебуває на розгляді у Верховному Суді, а інша в травні 2020 року задоволена, рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасовані, а справу направлено на новий судовий розгляд.

Поряд із цим, у серпні поточного року, прокуратурою до Вінницького міського суду скеровано заяву про забезпечення позову шляхом заборони  органам та суб’єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, вчиняти будь-які реєстраційні дії, що стосуються відчуження та реєстрації прав на земельну ділянку водного фонду площею 0,96 га, яка наразі задоволена та виконана. Розгляд справи на даний час триває.

Окрім цього, постійно опрацьовується інформація громадських організацій щодо можливих порушень земельного та водного законодавства. Зокрема, у вересні поточного року, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадження щодо службового підроблення офіційних документів під час надання релігійній організації в приватну власність земельної ділянки, що знаходиться на території м. Вінниці, в районі Вишенського озера, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснюється Вінницькою місцевою прокуратурою. Досудове розслідування триває, повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури

Попередня публікаціяУ Вінниці на присадибній ділянці вінничанина правоохоронці знайшли посів конопель
Наступна публікаціяНа Вінниччині шахраї видурили в пенсіонерки 19 тисяч доларів