У Вінниці триває робота над створенням Археологічного атласу. Фото

У Вінниці триває робота над створенням Археологічного атласу. Про це повідомляє Центр історії Вінниці.

Друзі, в нашому місті нині триває робота над створенням Археологічного атласу території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. Він міститиме інформацію про історію досліджень, датування та локалізацію пам’яток археології на території Вінницької міської ОТГ, а також визначення ефективного алгоритму вивчення археологічної спадщини.

Збереження археологічних об’єктів у середмісті Вінниці має вагоме наукове та суспільне значення, позаяк територія тривалий час знаходиться в епіцентрі урбаністичних процесів і дуже вразлива до господарської діяльності, в першу чергу будівельних робіт.

З цією метою на замовлення Департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради спеціалістами Вінницький обласний краєзнавчий музей здійснюється пробне археологічне шурфування території міської ОТГ.

Наразі вже обстежено перспективні за топографією місця можливого розташування археологічних об’єктів, проведено суцільна розвідка вздовж річкової мережі на території ОТГ (у місцях, де міг зберегтися культурний шар). До таких територій належать береги річок Південний Буг, Вінничка, Вишенька, Тяжилівка та їх притоки. Також на території П’ятничанського лісу виявлено 3 раніше не відомих археологічних об’єкти – курганний могильник, пізньосередньовічне поселення та палеолітична стоянка.

Незабаром планується закладання шурфів на території середмістя. Науковці Центру історії Вінниці беруть участь у визначенні локацій, які можуть бути цінними в контексті дослідження археологічної спадщини. Очікується, що результати цих робіт дозволять скласти ефективну програму археологічних досліджень міста вже у 2021 році.

Попередня публікаціяУ Вінниці в громадському транспорті встановлюють додаткові місця для пасажирів. Фото
Наступна публікаціяНа Вінниччині в ДТП загинули мотоцикліст та велосипедист