Держспоживслужба у Вінницькій області провела велику перевірку об’єктів водопостачання, водовідведення та громадських криниць. За результатами проб води, майже половина не відповідала вимогам.

З централізованої мережі міста Вінниці в поточному році, в період підготовки до відновлення роботи під час карантину дошкільних навчальних закладів, було відібрано 55 проб води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, із них 28 проб не відповідали вимогам за мікробіологічними показниками – виявлені загальні коліформи.

За результатами невідповідності якості води направлено 2 листи на адресу директора департаменту освіти Вінницької міської ради про необхідність вжиття заходів з доведення якості води до санітарних вимог. Після проведених заходів представлено результати повторних досліджень, якість води в яких відповідала санітарним вимогам.

Воду з громадських криниць пити обережно, половина не відповідає санітарним вимогам

Також, фахівцями Вінницького міського управління було відібрано 82 проби води з криниць громадського користування, з яких 54 не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам, по санітарно-хімічним – 49.

В зв’язку з невідповідністю якості води направлено 8 листів на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради про необхідність проведення очистки та дезінфекції криниць, 2 листи на адреси настоятелів церков про необхідність дезінфекції криниць, 7 листів на адресу Голови Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці про необхідність доведення інформації щодо якості води до голів квартальних комітетів для інформування населення та 1 лист на адресу голови квартального комітету “Надія”.

На адресу Вінницького міського голови направлено лист про якість води в децентралізованих джерелах водопостачання міста та сприяння в проведенні робіт з очистки та дезінфекції криниць. Відповідно до інформації департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, підрядною організацією на замовлення вказаного департаменту, проведено дезінфекцію всіх існуючих на балансі департаменту криниць.

На Вінниччині перевірки виявили проблеми з криницями стоками та водовідведенням

Станом на початок липня 2020 року проведено 1372 комісійних перевірок вказаних об’єктів, в т.ч. 337 об’єктів централізованого та 1035 об’єктів децентралізованого водопостачання. На 518 об’єктах, що становить 13 % від усіх перевірених, виявлялись порушення санітарного законодавства, основними з яких є:

  • На централізованих міських та локальних сільських водогонах потребує поновлення радіаційний паспорт (8 об’єктів); не огороджена зона санітарної охорони I поясу (5 об’єктів); не розроблені графіки проведення лабораторних досліджень (11 об’єктів); не проводиться лабораторний контроль (9 об’єктів); відсутні журнали обліку аварійних ситуацій (12 об’єктів).
  • На об’єктах децентралізованого водопостачання частина громадських криниць не огороджені або потребують ремонту огорожі, відсутні кришки, потребують поновлення відра; не проводиться періодична очистка та дезінфекція громадських криниць; в 14 % перевірених криниць не здійснюється лабораторний контроль води.

За результатами обстежень керівникам підприємств та сільським головам підготовлено 45 приписів, 15 розпоряджень, 368 рекомендаційних листів щодо усунення виявлених недоліків, складено 23 протоколи про адміністративні правопорушення.

Окрім того, відповідні інформаційні листи, пропозиції щодо упорядкування зон санітарної охорони джерел водопостачання, приведення в належний санітарно-технічний стан водопровідних мереж та споруд, дотримання кратності лабораторного контролю питної води, направлені в органи місцевої влади.

Було також проведено 59 комісійних обстежень об’єктів водовідведення та надано відповідні пропозиції. Правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення та порушення, що впливають на якість очищення стоків, виявлено в 32 випадках (54,2 %).

В ході перевірок об’єктів водопостачання для лабораторних досліджень відібрано 961 пробу питної води з централізованої мережі та 812 проб води з децентралізованих джерел водопостачання. По питній воді централізованого  водопостачання відхилення виявлено в 81 дослідженні за мікробіологічними показниками, що становить 8,2 % та в 47 дослідженнях по санітарно-хімічним показникам, що становить 4,8 %. По воді децентралізованого водопостачання відхилення виявлено в 329 дослідженнях за мікробіологічними показниками, що становить 40 % та в 309 дослідженнях по санітарно-хімічних показниках, що становить 38 %.

Попередня публікаціяНа Вінниччині втопився 26 – річний чоловік
Наступна публікаціяНа Вінниччині знову масово палають екосистеми