При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи,але стається інколи так, що органи Пенсійного фонду України вимагають уточнюючі довідки з підприємства про підтвердження пільгового стажу роботи, яку не завжди можна надати, наприклад по причині ліквідації такого підприємства, як і сталось у випадку пана Григорія що працював “газорізальником”


Між тим, Законодавство передбачає призначення пенсій за віком на пільгових умовах. Особливість, цього виду пенсій, полягає у зменшенні пенсійного віку, тобто, чим більший ступінь важкості та шкідливості умов праці, тим нижчий вік виходу на пенсію, менші вимоги до стажу, необхідного для призначення пенсії, вищі розміри пенсій (оскільки вища заробітна плата, з якої сплачено внески до Пенсійного фонду).

Отже, пан Григорій звернувся по безоплатну вторинну правову допомогу до начальника відділу Барського бюро правової допомоги Орищука Сергія.

Проблема клієнта Григорія Т. полягала в тому, що йому було відмовлено в призначенні пенсії на пільгових умовах рішенням Головного управління Пенсійного фонду України за Списком №2 професій і посад, що дають право виходу на пенсію на пільгових умовах, у зв’язку з тим, що він не надав підтверджуючої довідки з підприємства про пільговий характер роботи. Але зазначену довідку клієнт не міг надати у зв’язку з ліквідацією підприємства, де він працював «газорізальником», – пояснює Сергій Орищук.

Вивчивши подані клієнтом документи, начальник Барського БПД Орищук Сергій підготував адміністративний позов до Вінницького окружного адміністративного суду про визнання протиправним рішення Головного управління Пенсійного фонду України та зобов’язання повторно розглянути заяву про призначення пенсії на пільгових умовах за віком за Списком №2 виробництв, цехів, професій і посад, робота у яких дає право на пенсію на пільгових умовах.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду адміністративний позов було задоволено.
Визнано рішення ГУПФУ у Вінницькій області у відмові призначенні пенсії на пільгових умовах громадянину Григорію Т. протиправним.
Суд зобов’язав Головне управління Пенсійного фонду повторно розглянути заяву Григорія Т. про призначення йому пенсії на пільгових умовах за віком, з урахуванням висновків суду, викладених в судовому рішенні. Стягнуто судові витрати на користь клієнта.

Справу коментує юрист та начальник Барського бюро правової допомоги Сергій Орищук

Опинившись в такій ситуації будь-який  громадянин повинен звернутись до фахівців безоплатної правової допомоги, які нададуть фахову консультацію та підготовлять необхідні документи для подачі в суд.

Звертаю увагу читачів, що відповідно до ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
Відповідно до п. «б» ч.1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, -за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць – після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які не мають стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: чоловікам – на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи.
Відповідно до п. 3 «Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників», при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Мінпраці від 18 листопада 2005 року № 383, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи.

До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 року.

Згідно з нормами законодавства, яке діяло в період роботи клієнта, пільгове пенсійне забезпечення надається газорізальникам, що передбачено розділом ХХХІІІ Списку №2 виробництв, цехів, професій і посад робота у яких дає право на пенсію на пільгових умовах затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16. 01. 2003року №36 та підтверджується результатами проведеної на підприємстві атестації робочих місць.
В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (ч. 2 ст. 77 КАС України).

Пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно громадян, які набули право на одержання пенсії.

Звернутись по юридичну допомогу можна за єдиним всеукраїнським номером системи БПД : 0-800-213-103. Адреси центрів з надання БВПД можна дізнатись за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/

Попередня публікаціяНа Вінниччині 1500 випадків зараження COVID-19
Наступна публікаціяУ Вінниці проводять реконструкцію тепломережі на вулиці Шевченка. Фото