Піднімуть чи не піднімуть тарифи на електроенергію на Вінниччині

Інформацію про те що тарифи на електроенергію для населення буде підвищено розповсюдили більшість українських ЗМІ. Обґрунтування, зупинка блоків атомних електростанцій, відшкодування зеленої енергії та багаторічна несплата за електроенергію великими державними підприємствами. Журналісти Вінниця Прес Поінт спробували розібратись, подорожчає чи ні.

Скасувати пільги для населення щоб вирівняти ціну

Про те що Кабмін розглядає можливість поетапного підвищення ціни на електроенергію для населення і скасування пільгової ціни 90 коп. за перші 100 кВт-год, повідомив екс-міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

«Давайте відверто: якщо наша промисловість платить дорожче, то вона менш конкурентоспроможна, а це дуже зараз відчутно – криза на зовнішніх ринках, коронавірус та інші чинники, коли треба бути конкурентоспроможними. А електрична енергія є дуже важливим елементом в будь-якому виробництві. Саме тому, що у нас зараз зменшується тиск в рамках платіжки, ми можемо подумати про те, щоб піднімати поетапно і адекватно, з розумінням соціальних наслідків, тарифи для населення», – сказав він.

Неплатежі призвели до кризи?

Також про подорожчання електроенергії, в інтерв’ю Радіо НВ заявив у екс-голова Укренерго Всеволод Ковальчук.

«На ринку електроенергії велика криза неплатежів. Як увійшли на ринок з десятками мільярдів боргів за попередні періоди (загальний борг всіх-всіх був більш 30 млрд), так ще й приросло кілька мільярдів боргів за ці нещасні перші півроку роботи ринку », – заявив він.

За його словами, різні ціни на ринку електричної енергії є фактором зловживання на рівні постачальників і системи розподілу. Тому найкраща модель, щоб не зловживали тарифом, – єдина ціна для всіх.

Зросла вартість електроенергії для промисловості на вихідні

Також, вже в минулі вихідні ціна електроенергії зросла на 46% у порівнянні з минулими вихідними. На це вплинули два основні фактори – зупинка атомних блоків та трикратне підвищення максимальної ціни, за якою “зелена” електроенергія продається на енергоринку, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

“У п’ятницю тарифний регулятор НКРЕКП нишком прийняв рішення, яке призвело до різкого зростання ціни електроенергії саме у вихідні. Зокрема, ціна на цих вихідних підскочила на 46% щодо ціни минулих вихідних. Якщо тиждень тому середня ціна на РСВ (ринок на добу вперед) за суботу – неділю була 886 гривень за МВт-год, то на цих вихідних вже 1297 гривень за МВт-год”, – пояснив депутат.

Піднімемо чи не піднімемо не скажемо

Між тим у Національній комісії що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не заперечують імовірне подорожчання електроенергії для населення і взагалі та пишуть, що обговорювали питання врегулювання ринку. Про це вони повідомляють на своїй сторінці у Фейсбук, цю ж інформацію у вигляді репосту публікує АТ «Вінницяобленерго».

«Під час круглого столу 5-го травня 2020 року щодо кризового стану в енергетиці, НКРЕКП були представлені можливі сценарії фінансового збалансування на ринку електричної енергії. Зокрема, мова йшла про стабілізацію рівня оптових цін, сценарії зниження «зелених» тарифів, поступове вирівнювання тарифів для різних категорій споживачів та про інші заходи. Комісія, як і вся енергетична спільнота, завжди послідовно виступала за ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електричної енергії. Втім, з введенням в дію з 1-го липня 2019 року нової моделі ринку електричної енергії, тарифи для населення регулюються через механізм покладання спеціальних обов’язків на ринку електричної енергії, який встановлюється відповідним рішенням Кабінету Міністрів України», – йдеться в публікації

Також, НКРЕКП закликає засоби масової інформації не розповсюджувати недостовірну інформацію.

Тож можна припустити, що тарифи для населення уже би і підняли, але вони ці тарифи регулюються через механізм покладання спеціальних обов’язків на ринку електричної енергії, який встановлюється відповідним рішенням Кабінету Міністрів України. Отже, якщо Кабмін прийме відповідне рішення то тарифи піднімуть. А це наразі може призвести до уже не енергетичної кризи, а політичної. Таке непопулярне рішення скоріш за все буде прийняте, але не зараз, а вже по закінченню карантину.

Попередня публікаціяПоблизу Вінниці рятувальники вивільнили собаку з пастки. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці завершують реконструкцію тепломереж на вулиці 600-річчя. Фото