В Україні вводять нову монету номіналом 10 гривень

В Україні вводять нову монету номіналом 10 гривень. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ.

Про причини заміни

Із урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень.

Адже тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20 – 25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти і зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів.

Про механізм заміни

З 03 червня 2020 року монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках.

На першому етапі Національний банк планує увести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах.

Тож з 03 червня 2020 року банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку й видавати їх своїм клієнтам.

Національний банк подбав про максимальну зручність обміну відповідних банкнот на нові монети – громадянам непотрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами цього номіналу. Поступово – у результаті природного зношення – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Попередня публікаціяУ Вінниці нагородили рятувальників нагрудним знаком та подяками. Фото
Наступна публікаціяНа Вінниччині поліція затримала місцевого жителя під час збуту гранати