На Вінниччині у гайсинських лісах розводять європейську лань

Впевнено нарощують чисельність ланей у вольєрному господарстві гайсинські лісівники. Розводять вони цей цінний мисливський вид, інтродукований до України, уже четвертий рік.

За даними обліку мисливських тварини у 2020 році, у мисливських угіддях держпідприємств лісового господарства Вінницького ОУЛМГ (Дашівське ДЛМГ, Бершадський та Гайсинський лісгоспи) нараховується 79 ланей, найбільше – у Гайсинському лісгоспі.


Гайсинські лісівники починали із 25 голів лані (7 самців і 18 самок), привезених із приватного мисливського господарства «Вепр» (Гайсинський район). «Перепис» 2019 року зафіксував 35 голів лані, у 2020 році – 45 ланей, причому частину реалізували.


«Тварин у вольєрі утримують для збільшення поголів’я, створюючи для цього всі необхідні умови: водопій, годівниці, солонці. На території вольєру облаштоване приміщення для зберігання кормів, а за вольєрним господарством наглядають єгер та штатний працівник», – розповідає, мисливствознавець ДП «Гайсинський лісгосп», Сергій Злепко.


Лань європейська – тварина з родини оленевих, менша розмірами за інших оленів, дуже красива. Відрізняється граційністю та спритністю, перестрибуючи перешкоду, плавним вигином спини зачаровує зір спостерігача. Працівники, що доглядають за ланями у вольєрі Гайсинського лісгоспу, відзначають їхню полохливість, навіть при наближенні годування тварини не підходять близько.


Самки за розмірами менші за самців і не мають рогів. Забарвлення спини та боків лані рудувато-буре, «розмальоване» світлими плямами, хребет має темну смугу. А серед «гайсинських» ланей живе одна особлива самиця, альбіноска. Поширена думка, що тварини-альбіноси мають слабший імунітет, ніж звичайні, часто хворіють і потомство приводять рідко. Проте ця особлива білосніжна лань минулого року стала мамою, оленятко народилося звичайного забарвлення. У другій половині травня-червні самиці лані народжують, тому й цього року лісівники зможуть побачити, як часто передається потомству відсутність кольору у спадок.

Попередня публікаціяСітки, екрани та незаконний вилов, рибоохоронний патруль «наловив» на Вінниччині 47 порушень за тиждень
Наступна публікаціяНа Вінниччині вже 241 випадок зараження коронавірусом