У Вінницькій області вже більше десяти років руйнується закинута будівля першої дитячої інфекційної лікарні. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Вінниці вже більше десятка років на вулиці Героїв Крут руйнується закинута будівля першої дитячої інфекційної лікарні. Перша згадка про Вінницьку обласну клінічну дитячу інфекційну лікарню виявлена у архівах датується 1947 року. Вона знаходилась поблизу парку Хімік на Замості. В той час лікарня була розрахована на 180 ліжок, в якій лікували не лише дітей, але й дорослих. Розташовувався заклад по вулиці Червоних курсантів 2.

У 1958 році лікарню було поділено. Дорослих перевели в Міську клінічну лікарню 2 по вул.Київській 68 (сьогодні Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги), де було створено інфекційне відділення, а на Червоних курсантів 2 залишилась Міська клінічна дитяча інфекційна лікарня потужністю на 120 ліжок, до складу входили: Відділення загальних інфекцій та боксове.

В 1987 році на базі лікарні було створене відділення реанімації, яке існує і зараз. В 1988 році лікарню було скорочено до 80 ліжок. У 1997 році лікарня з 80 ліжок скоротилась до 60 та переїхала до приміщення інфекційного відділення МКЛ №2, яке побудоване за типовим проектом: ізольована будівля з окремим входом.

Ця лікарня була однією з найбільших дитячих медичних установ міста і області. Тут проводили профілактичні та лікувальні заходи й курси. Лікарня складалась з декількох відділень: відділення для дітей молодшого віку, відділення старшого віку, гепатитних відділення і відділення для дітей з повітряно-крапельними інфекціями. Лікарня приймала пацієнтів з усієї області, тому відвідуваність була великою, а стаціонар був розрахований на 400 місць.

У 2006 році Міську клінічну дитячу інфекційну лікарню було передано у спільну комунальну власність Вінницької області. КЗ «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня», розрахована на 60 ліжок. Вона переїхала на вулицю Київську 68. Дана лікарня має два відділення – інфекційно-боксове, інтенсивної терапії та реанімації.

У першому лікують хвороби, викликані кишковими та крапельними групами інфекцій. Щороку тут прослідковується майже 4 тисячі пацієнтів. Захворювання, з якими перебувають діти, загалом мають вірусні походження.

З моменту переїзду лікарні з вулиці Героїв Крут пройшло 14 років. З того часу було демонтовано декілька будівель на території яких близько десятка років тому було побудовано та здано експлуатацію дві нові житлові будинки. В будівлі колишніх інфекційних боксів проживають люди. Будівля зараз закинута, в ній намагались проводити ремонт замінили декілька вікон, але не судилось. В самій будівлі від колишньої лікарні багато різноманітного сміття та помітні у деяких місцях сліди від пожежі, які влаштовували безхатченки.

На території декілька будівель перетворили на житло та під склади. Кому належить будівля та територія після закриття лікарні достеменно невідомо, але вона потерпає від руйнації та впливу зовнішніх факторів.

Попередня публікаціяНа Вінниччині рятувальники за добу 43 рази виїжджали на ліквідацію загорянь сухої рослинності, які влаштовують жителі сіл. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці у петиції пропонують дозволити користуватися маршрутним таксі №9 всім жителям Хутора Шевченка