Вперше за останні чотири роки обласний шаховий турнір провели у Гнівані

Географія шахових змагань на Вінниччині неухильно розширюється. Восьмого лютого, вперше за останні чотири роки, обласний турнір провели й у Гнівані. Ігри проходили у добре відремонтованому та затишному приміщенні міського Будинку культури, повідомляєІнформаційний відділ Вінницької обласної федерації шахів. 

Відкрита першість Гніванської ОТГ зібрала 55 шахістів. Вони представляли Вінницю, Жмеринку, Немирів, с. Кудлаї (Немирівський район), с. Ровець (Вінницький район), Козятин і «господарів поля». Турнір пройшов за підтримки голови Гніванської ОТГ Володимира Кулешова, Вінницької обласної федерації шахів і меценатів. 

На урочистому відкритті пан Кулешов привітав учасників. А представник обласної шахової федерації подарував організаторам 15 шахівниць та ігрових комплектів, що стало у нагоді.  

Гра тривала у 9 турів за швейцарською системою. Серед учасників були спортсмени різної статі і віку. Малюки, в першу чергу представники Вінницької МДЮСШ № 6 і її філії (клубу «Романтик»), дали справжній бій дорослим та нерідко їх перемагали. Серед них були й шестирічні «гросмейстери» – Юрій Перепелиця та Іван Винокур. Вони, як і деякі інші учасники шахових баталій у Гнівані, готуються до чемпіонату Вінниччини серед дітей до 8 років.   

Лідери постійно змінювали один одного. Причому по черзі очолювали перегони діти і дорослі. В підсумку тріумфували жмеринчани. Чемпіоном став досвідчений Олег Макогонюк, а срібним призером – юний Назар Шаталюк. На третьому місці – Роман Миронюк (Гнівань). Трійку кращих серед жінок склали екс-чемпіонка України серед дівчат Вікторія Біляк (Гнівань), Ангеліна Богомживуща (Вінниця) і Олександра Цюпало (Жмеринка). 

Організатори подбали про низку додаткових призів. Серед іншого, відзначили наймолодшого учасника – шестирічного вихованця вінницького клубу «Романтик» (філії МДЮСШ № 6) Івана Винокура. А також найстаршого гравця – 79-річного Вадима Мазура зі Жмеринки.   

Головним натхненником і організатором відкритої першості Гніванської ОТГ був місцевий тренер Олег Ліщишин.

"Це змагання ми планували провести ще наприкінці минулого року, але тоді не склалося. Ми вирішили організовувати відкриті турніри, аби сприяти прогресу місцевих гравців. Зазвичай дорослі шахісти збираються і грають в міському Будинку культури, – розповідає Олег Ліщишин. – В Гнівані шахами займаються діти, починаючи із першого класу. Маємо певні успіхи. Приміром, наші команди торік здобули бронзові медалі на обласному юнацькому чемпіонаті в Літині і на спартакіаді школярів у Вінниці", – підкреслив тренер. 

Очільник Гніванської ОТГ нагадав, що тут приділяють велику увагу розвитку спорту, в тому числі й «королівської гри». 

"Ця гра стала невід’ємною складовою в житті нашої громади. Плануємо й надалі організовувати шахові турніри та приймати участь у виїзних змаганнях,. – Приємно, що після кількох років перерви у Гнівані відновили зимовий відкритий шаховий турнір, який збирає гравців із різних районів та міст", – каже Володимир Кулешов. 

В майбутньому влада ОТГ збирається допомагати щороку у проведенні декількох шахових змагань – для гравців різного рівня. 

"Я сам граю в шахи, тому добре розумію специфіку цього виду спорту. Збираємося закупити столи для міського клубу, що допоможе збільшити кількість учасників шахових турнірів. Дякуємо обласній федерації шахів за підтримку інвентарем. Ми також дбатимемо про покращення матеріальної бази шахістів Гніванської ОТГ", – ділиться амбітними планами очільник ОТГ.

 
Попередня публікаціяНа Вінниччині внаслідок аварії загинув пасажир. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці Палац мистецтв «Зоря» переносить заплановані заходи