У Вінниці у музеї Коцюбинського презентували знайдену унікальну меморіальну табличку 1927 року. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Вінниці у музеї Коцюбинського презентували знайдену унікальну меморіальну табличку 1927 року. Захід відбувся сьогодні у приміщенні музею. 

Сьогодні у світлиці Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського відбулась презентація унікального предмету – меморіальної таблиці, відкритої 8 листопада 1927 року на фасаді будинку видатного письменника. Вона була втрачена за невідомих обставин 90 років тому, коли згортання українізації та маховик сталінських репресій набирали загрозливих масштабів.

Збереження цього унікального експонату доби Українського культурного ренесансу 1920-х років до сьогодні є неймовірним, адже пам’ятки такого характеру ретельно приховувались у спецфондах.

Про обставини повернення віднайденого артефакту детально сьогодні розповідали учасники прес-конференції: Євгеній Совінський – перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування ВМР, головний архітектор Вінниці; Олександр Федоришен – директор Центру історії Вінниці та Лариса Кравченко – директорка Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського.

Як виявилось табличку на розі 30-х років замість демонтажу та виготовлення нової на свій страх і ризик табличку було перевернуто на іншу сторону та набито на ній нові літери. Унікальну табличку з двосторонніми написами згодом після ремонту у музеї встановлять у експозиції. Вона була встановлена у тому самому місці, де і була, проте для збереження оригінальної сторони її було перегорнуто та вмонтовано на декілька сантиметрів у стіну на підготовлену дерев'яну основу, Рік тому після проведення замірів та детального огляду до демонтажу були винесені ствердження що це оригінальна дошка. Вчора після її демонтажу унікальний напис був знайдений та сьогодні під час конференції табличка була презентована пресі. 

Під час презентації були показані унікальні знімки з кінохроніки під час урочистого відкриття музею Коцюбинського у 1927 році на якій був помітний перший варіант таблички. Іншу ж сторону стало помітно на кінохроніці 1944 року після звільнення міста від фашистських загарбників.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці у музеї Коцюбинського знайшли унікальну меморіальну табличку 1927 року, яка існувала після його відкриття. ФОТОРЕПОРТАЖ
Наступна публікаціяНа Вінниччині рятувальники врятували собаку, який застряг головою в комбайні. Фото