Адвокати закликають Верховну Раду не приймати диктаторські закони, що знищують права людей, – заява НААУ

В ІА «Українські новини» відбувся круглий стіл, на якому адвокати і правозахисники обговорили скандальні законопроекти, що наразі розглядає Верховна Рада. Учасники заходу закликали Президента Зеленського і Верховну Раду не приймати диктаторські закони, які знищують принципи демократії, свободи слова та верховенства права.

Див. відео: https://youtu.be/cIvA0TjI9vA

У вступному слові модератор заходу, голова Комітету Ганна Колесник повідомила шокуючу новину про те, що влада прагнула заборонити цей круглий стіл. Спочатку, за домовленістю, він мав відбутися у Національному інформаційному агентстві “Укрінформ”. Але ввечері напередодні, очевидно що за дзвінком зверху, у проведенні заходу НААУ зі сторони “Укрінформ” було відмовлено. На щастя, в Україні ще залишилися незалежні агенції, які цінують свободу слова, і круглий стіл люб’язно прийняли в себе ІА “Українські новини”.

На його початку, модератор відзначила, що за останній час на порядку денному з’явилась низка законопроектів, які несуть в собі суттєві ризики порушення прав людини, суперечать Конституції і Європейській Конвенції з прав людини. Одним з них є проект Закону про медіа. Його текст напряму ділить журналістів на “професійних” і “непрофесійних”, при чому професійність визначається належністю до певних відомчих організацій. Журналістів позбавлять права безперешкодного доступу до судів, прокуратури, слідчих органів, поліції, інших державних установ. Натомість журналісти будуть змушені розкривати свої джерела інформації, або нестимуть відповідальність перед судом. Крім того, законопроект накладає обмеження не лише на медіа, але і на кожного громадянина, який має популярну сторінку у Facebook чи канал на YouTube з великою аудиторією.

Провайдерів закон зобов’язує передавати правоохоронним органам інформацію про трафік в мережі.

Ганна Колесник звернула увагу і на інший законопроект, який, на перший погляд, не мав би стосуватися пересічних громадян, а саме —  про “ворів у законі”. Його текст утім визначає “злодія у законі”, як людину, що “користується авторитетом” серед інших громадян. Тобто фактично кожен може отримати від держави такий статус і держава буде перетворена на “воровську” державу, бо чи не кожен третій буде або “вором”, або другом “вора”. В такій ситуації люди свідчитимуть один проти одного виключно з метою самим уникнути відповідальності. На думку адвоката, не можна сказати, що в Україні не існує проблеми з організованою злочинністю, але організовується вона не так званими кримінальними авторитетами, а людьми із високих кабінетів.

Велику стурбованість викликав у правозахисної спільноти проект Закону про розвідку. Зокрема, Ганна Колесник взагалі піддала сумніву необхідність його прийняття, адже в КПК досить чітко прописаний порядок негласних слідчих дій, оперативно-розшукової діяльності. За їх проведенням існує належний судовий контроль. Але новий Закон такого контролю вже не передбачатиме. Прокурор, який здійснюватиме нагляд у справі, не матиме права знати ні хто проводить оперативну діяльність, ні щодо яких осіб, ні якими методами. Не існує сумніву, підкреслила голова комітету, що такі заходи будуть спрямовані в першу чергу проти правозахисників, адвокатів, журналістів. І це в той момент, коли в державі проводяться масштабні реформи, як то —  пенсійна, земельна, трудова і права людей щодня опиняються під загрозою. А такі закони, на переконання адвоката, дозволять швидко і безкарно переслідувати будь-кого, в той час як захищати права людей буде неможливо. 

Правозахисник Едуард Багіров висловив думку, що новий Закон про медіа спрямований насамперед проти журналістів-розслідувачів, які  розкривають злочини високопосадовців. На його думку, головна ідея автора закону, міністра Бородянського: розколоти журналістів на “професійних” і “псевдожурналістів”. Перші будуть отримувати нагороди, а в обмін – мовчатимуть про гріхи влади. А других, фактично, виведуть зі складу журналістів, позбавлять важелів впливу, та ще й зможуть обвинувачувати у  дезінформації за будь-який матеріал, який не сподобається владі. Подібний закон був декілька років тому прийнятий в Російській Федерації. І депутатів, які лобіюють його прийняття в Україні можна сміливо назвати “помічниками Путіна”. Свобода слова – це невід’ємне право і приймати подібні закони, тим паче без широкого суспільного обговорення – неприпустимо, вважає правозахисник.

Те саме стосується і законопроекту 2513 про “ворів у законі”. Е. Багіров нагадав, що особисто спілкувався з багатьма депутатами в профільному комітеті і вказав законотворцям на суперечності в тексті проекту.

“На словах вони погоджувались, але виступати проти – бояться, бо вони у системі влади. В нинішній редакції закону будь-яку людину можна буде звинуватити у співпраці з кримінальним авторитетом, в тому числі адвоката, який надає йому правову допомогу. А також правозахисника, чи журналіста, які за родом занять спілкуються із засудженими. На жаль, в першому читанні цей проект вже був проголосований”, – зазначив правозахисник.

Експертна довідка стосовно законопроекту №2513

Основоположним у законопроекті №2513 є визначення: «Злодієм у законі» визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти». Дане визначення є вкрай розмитим, доказ такого статусу можливий, керуючись чутками або, в найкращому випадку, показами свідків, що суттєво спрощує можливість кримінального переслідування осіб, які взагалі не мають до даного статусу бодай якогось відношення. Більшість експертів впевнені, що законопроект про «злодіїв у законі» є додатковим силовим інструментом для тиску на бізнес, волонтерів та активістів.

 

Нарешті, Едуард Багіров висловився і про Закон про розвідку. Він зауважив, що закон надає широкі права Національній гвардії, а по суті — її політичному керівництву в особі міністра внутрішніх справ Авакову, робити все, що заманеться. Відтепер Нацгвардія зможе формувати таємний бюджет на розвідувальну діяльність, а також створювати власну мережу таємних агентів. Е. Багіров висловив надію, що перш ніж остаточно приймати такі норми, депутати проведуть зустрічі з громадським активом, керівництвом профспілок для напрацювання виваженого рішення.

В свою чергу, Ганна Колесник задалася питанням, чому приймаючи такі важливі суспільні закони, Україна бере приклад з авторитарних держав?

“Без захисту фундаментальних прав людини наша країна ніколи не досягне високого рівня економічного розвитку, не подолає демографічну кризу. Тому дивно, що наступ на ці права викликає так мало суспільного резонансу, навіть у медіа-середовищі, яке, перш за все, саме опинилося під ударом”, – дивується адвокат.

Інший учасник круглого столу, адвокат Юрій Бойченко у цьому контексті згадав про свої зустрічі з колишніми журналістами Мустафою Найємом і Сергієм Лещенком, які чомусь не виступають тепер на захист журналістської спільноти. Також він заявив, що вимога для журналіста розкрити своє джерело інформації при захисті в суді прямо суперечить професійним стандартам і європейським нормам.

Адвокат Віктор Колбанцев, голова ГО “Майдан – громадський контроль”, назвав усі перелічені законопроекти політичними, а не юридичними документами. На його думку, всі вони спрямовані виключно на обмеження прав людини. Наприклад, закон про “злодіїв у законі” очевидно створений з ініціативи керівництва МВС, яке саме займається протиправною діяльністю – кришує наркотрафік, проституцію та інші ганебні явища. Закон про медіа очевидно призначений для тиску на журналістів. Вони не можуть розкривати джерела інформації, якщо мова йде про масштабні корупційні скандали, а отже нестимуть юридичну відповідальність і ризикують потрапити за грати. Він впевнений, що запропоновані закони – абсурдні, диктаторські за своєю сутністю і спрямовані на знищення демократії і свободи слова в Україні. Вони призведуть лише до свавілля зі сторони влади і силових структур. Адвокат глибоко розчарований діяльністю команди Володимира Зеленського, за кого голосував на виборах, бо сподівався на справжні реформи та зміни на краще.

На думку ж адвоката Оксани Сєрокурової, члена Комітету з захисту прав людини НААУ, введення в українське законодавство таких понять, як “вор у законі” не лише не відповідає юридичній техніці викладення законів, але сприятиме популяризації явища, з яким закон покликаний боротися.

В свою чергу, представник ГО “Альянс української єдності” Ганна Скрипка заявила, що громадські організації і правозахисники опинилися під особливим тиском. Наприклад, “Альянс” працює в місцях позбавлення волі, підтримує контакти з ув’язненими, надає їм юридичні консультації і правову допомогу. І в такий спосіб має деякий “авторитет” серед засуджених. Крім того, “Альянс” виконує частково журналістські функції,  наприклад, оприлюднює факти тортур через відповідні дописи у соцмережах. За новими нормами організація цілком може опинитися поза законом, а керівництво – під кримінальним слідством.

На останок, Ганна Колесник ще раз підкреслила, що в чинному законодавстві уже є всі інструменти, які потрібні для боротьби з негативними проявами, з якими начебто хочуть боротися за допомогою нових законів.  Звісно є нюанси, які потребують уточнення: права юристів і журналістів потребують більш ефективного захисту. Але останні законопроекти, на переконання Комітету НААУ, не вирішують проблем, а лише створюють нові. Вони розширюють повноваження органів, які мають їх достатньо, але ніяк не стимулюють ці органи до ефективної роботи, і не забезпечують відповідальність силовиків та держслужбовців за порушення закону і прав людей.

А Едуард Багіров нагадав, що в липні минулого року, його захопили в заручники двоє співробітників поліції охорони, зламавши йому при цьому три ребра. Державне бюро розслідувань відкрило справу, але за 7 місяців не провело навіть жодної експертизи.

Правозахисник акцентував  увагу на очікувану реакцію на антинародні законодавчі ініціативи з боку органів Європейського Союзу, а також світового співтовариства. Усі ці закони були неодноразово аргументовано розкритиковані зі сторони різних авторитетних міжнародних організацій.

В кінцевому підсумку, критика міжнародного суспільства, яке не може не помітити тотального наступу на права людей в Україні, негативно впливатиме на рівень інвестицій, а також дипломатичної підтримки на міжнародних майданчиках. Нова влада перейшла в режим “шаленого принтера”, і не хоче думати про глобальні наслідки своїх рішень для держави. Але дуже скоро і влада, і всі громадяни України відчують на собі жорсткі наслідки подібного дефіциту довіри. Тому принципово важливим в цьому плані є налагодження комунікації з громадянським суспільством.

Ганна Колесник, від імені НААУ та всіх присутніх, закликала депутатів, президента Зеленського схаменутися та відізвати/або кардинально переписати згадані закони, а у своїх діях орієнтуватися не на думку сусідів, а на власні національні інтереси, які вимагають безумовного верховенства права.

 

 

Попередня публікаціяАдвокати закликають Верховну Раду не приймати диктаторські закони, що знищують права людей, – заява НААУ
Наступна публікаціяАдвокати закликають Верховну Раду не приймати диктаторські закони, що знищують права людей, – заява НААУ