Крижопільська окружна лікарня інтенсивного лікування не потрапила до переліку опорних закладів, бо немає устаткування та лікарів. Відео

Про утворення опорних медичних закладів на Вінниччині, йшлось на заході проведеному в Департаменті охорони здоров’я. Виступали директорка департаменту Людмила Грабович та губернатор Владислав Скальській. Серед іншого визначали ситуацію щодо статусу Крижопільської окружної лікарні інтенсивного лікування. Свою позицію з цього приводу висловили члени робочої групи, яких делегувала громадськость району. Це депутати районної ради, сільські голови і медики.

У Крижопільському районі напередодні пройшла позачергова сесія районної ради, головним питанням якої стало обговорення статусу Крижопільської лікарні.  Голова Крижопільської райдержадміністрації Валентин Панчук розповів, що була  утворена робоча група для вирішення питання про включення «Крижопільської окружної лікарні інтенсивного лікування» до переліку опорних закладів охорони здоров’я області. Ця робоча група має перевірити об’єктивність розрахунку критеріїв визначення опорних закладів та створить план дій щодо перегляду можливості надання статусу опорної лікарні.

З крижопільчанами не погодилась директорка Департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. Вона зауважила, що в лікарні відсутні фахівці та устаткування для надання кваліфікованої допомоги.

«Основна вимога НСЗУ – шість та більше лікарів відповідної спеціальності, водночас, коли у відділеннях лікарні працює один-два спеціалісти», –  сказала Людмила Грабович.

За результатами, Крижопільська ОЛІЛ (окружна лікарня інтенсивного лікування) не потрапила до переліку. Але Губернатор Владислав Скальський запевнив, що про закриття лікарні в не йдеться та зазначив що обсяг фінансування може іще і збільшитись на 20 %.

«Крижопільська ОЛІЛ в 2019 році отримала фінансування в розмірі 27 мільйонів 685 тисяч гривень Згідно нової концепції, коли гроші сплачуються НСЗУ за конкретні надані медичні послуги, можна прогнозувати фінансування, за заключними з НСЗУ договорами,в розмірі 32 мільйони 65 тисяч гривень. Відтак, в наступному році на вторинному рівні лікарня може розраховувати на збільшення обсягу фінансування на понад 20%. Всім лікарням вторинного рівня варто сконцентруватися на плановій діяльності, адже це і є гарантією фінансового благополуччя та належної зарплати для медичних працівників. В цьому полягає філософія реформи і в цьому ми вже мали змогу переконатися на первинному рівні», –  сказав Владислав Скальській.

Як відомо, що 15 січня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». За теорією, це має покращити доступність медичної допомоги, щоб сконцентрувати інвестиції і розбудувати мережу надання медичних послуг.

Перелік опорних закладів визначали за Методикою від МОЗ України. Робоча група складалась з  представників Національної служби здоров’я України, Міністерства розвитку громад та територій України, представників проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та обласних державних адміністрацій.

В Крижопільській ОЛІЛ, функціонує поліклініка що має 260 відвідувань за зміну. Стаціонарні відділення  на 142 ліжка. За даними НСЗУ, лікарня претендує на наступні пакети послуг: терапія, педіатрія, хірургія, пологи, амбулаторна допомога, пріоритетний пакет по амбулаторній допомозі (діагностичні обстеження), психіатрія.

Крижопільська ОЛІЛ обслуговує населення Крижопільського району – 32 616 осіб та Піщанського району – 20 412 осіб, відтак, загальна чисельність – 53 028 осіб. Водночас, згідно нормативів, багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування І рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 120 тисяч осіб. Окрім того, згідно вимог НСЗУ, опорний заклад повинен мати відділення екстреної та невідкладної медичної допомоги для забезпечення первинного огляду пацієнта з визначенням його маршрутизації. Готовність Крижопільської ОЛІЛ до підписання угод з НСЗУ складає – 93,75%, не всі лікарі зареєстровані в електронній системі охорони здоров'я E-health.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці починаючи зранку комунальні служби розчищають місто від снігу. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці створили мапу з позначеними парковками у місті