У Вінниці погіршився стан питної води за минулий рік

У Вінниці погіршився стан питної води за минулий рік. Про це повідомляє сайт Головного управління Держспоживслужби у Вінницькій області. 

В грудні 2019 року за ініціативою Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби на засіданні виконавчого комітету міської ради було заслухано питання про стан реалізації "Плану основних заходів з поліпшення водопостачання населення міста Вінниці на 2017-2021 роки", оскільки питання забезпечення населення питною водою належної якості досить гостро постає в нашому суспільстві.

На засіданні з доповіддю виступила начальник управління Ірина Односталко, яка зауважила, що мешканці міста забезпечені централізованим водопостачанням, тому основні заходи з питань водоочистки та водопідготовки покладено на КП "Вінницяоблводоканал".

За останні роки на підприємстві були виконані необхідні ремонтні роботи на водопровідній станції та самих мережах. Щорічно проводиться промивання і хлорування водопровідних споруд та мереж, ремонт водорозбірних колонок, очищення дна акваторії річки Південний Буг земснарядом підприємства в районі водозабору та випуску промивних вод. Продовжуються роботи щодо забезпечення мешканців приватного сектору забудови централізованим водопостачанням та водовідведенням.

У своєму виступі Ірина Односталко відмітила досить велику кількість поривів, які реєструються протягом останніх років, що свідчить про незадовільний технічний стан водопровідної мережі, роботи по заміні якої ведуться дуже повільними темпами.

Також відмічалося, що контроль за станом водопостачання населення є одним із основних розділів роботи Вінницького міського управління. За 10 місяців 2019 року було досліджено 188 проб питної води на мікробіологічні показники з централізованої мережі, з яких 29 не відповідали санітарним вимогам по загальному мікробному числу та загальним коліформам (15,4%). В 2018 році відсоток невідповідних проб склав 4,4, за 2017 рік – 2,6, за 2016 рік – 2,9.

Невідповідність якості питної води по мікробіологічним показникам була зафіксована в пробах, відібраних в період підготовки до роботи пришкільних таборів, дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, а також – при функціонуванні шкіл (5 проб, які були відібрані на харчоблоках після доочистки фільтрувальними установками). 1 проба не відповідала нормативним значенням при функціонуванні закладу інтернатного типу. Аналіз лабораторних досліджень показав, що відхилення показників якості води відбувається за рахунок незадовільного стану водопровідних мереж, як централізованого водопостачання, так і внутрішньобудинкових мереж споживача.

За 10 місяців 2019 року на санітарно-хімічні показники було досліджено 178 проб, з яких 5 виявились нестандартними (2,8%) по каламутності та вмісту заліза в період перед відкриттям пришкільних таборів, дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл. У 2018 році відсоток невідповідних проб склав 13,5, у 2017 році – 4,3, у 2016 році – 1,4.

В зв’язку з невідповідністю якості питної води та необхідністю вжиття відповідних заходів, в 2019 році Вінницьким міським управлінням на адреси керівників закладів та департаменту освіти Вінницької міської ради було направлено 10 листів. При повторних дослідженнях якість води відповідала санітарним вимогам.

Також, у доповіді було зазначено, що негативно на якість питної води впливає стан води в джерелі водопостачання. За результатами лабораторних досліджень, в 2019 році невідповідність якості води водойм за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками становила 82-87%.

Що стосується криниць громадського користування, то за 10 місяців 2019 року було досліджено 381 пробу на мікробіологічні показники, з яких нестандартними по загальним коліформам та вмісту кишкової палички виявились 264 (69 %). В 2018 році відсоток невідповідних проб склав 47,9, у 2017 році – 48,3, в 2016 році – 79.

На санітарно-хімічні показники в 2019 році досліджено 380 проб, з яких у 306 (80,5%) виявлена невідповідність по каламутності, загальній жорсткості, вмісту нітратів, хлоридів, заліза, сульфатів. В 2018 році відсоток невідповідних проб склав 54,5, у 2017 році – 56,8, в 2016 році – 81,5. Як бачимо, рівень мікробіологічного та хімічного забруднення водоносного горизонту досить високий, що можна пояснити великою кількістю вигрібних ям у приватному секторі забудови та порушенням санітарних розривів до криниць. Крім того, на якість води в джерелі централізованого водопостачання та криницях негативно впливає мала кількість опадів протягом останніх років.

За 10 місяців 2019 року на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради було направлено 22 листа щодо необхідності проведення очистки та дезінфекції 378 криниць. За інформацією вказаного департаменту, за 10 місяців 2019 року проведено поточний ремонт 83 криниць, капітальний – 2; очищено та продезінфіковано за результатами моніторингу 159 колодязів. Крім того, навесні та восени проведено дезінфекцію всіх 615 колодязів громадського користування. Наразі роботи по ремонту та очистці криниць продовжуються.

З метою інформування населення про якість питної води в криницях громадського користування, в 2019 році на адресу Голови Асоціації органів самоорганізації населення міста Вінниці було направлено 23 листа.

Питання якості питної води та стану відкритих водойм широко висвітлювались фахівцями управління у засобах масової інформації. В 2019 році було підготовлено 82 статті та 2 телевиступи. У 2018 році – 93 статті, 1 телевиступ та прийнято участь у 2 радіопередачах. Також, вказана інформація висвітлювалась на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

У 2018-2019 роках виникнення інфекційних захворювань серед населення міста, пов’язаних із вживанням питної води, зареєстровано не було.

На засіданні було прийнято відповідне рішення №3187 від 19 грудня 2019 року про продовження роботи щодо виконання "Плану основних заходів з поліпшення водопостачання населення міста Вінниці на 2017-2021 роки" згідно встановлених термінів.

Попередня публікаціяВінничанин по вулиці Янгеля встановив біля будинку металеві конструкції без дозволів. Фото
Наступна публікаціяЗавтра до Вінниці приїде Новорічна вантажівка Coca-Cola