Рукола — не просто популярна зелень на тарілці, а справжній природний суперфуд. Вона містить вітаміни B, C, A, K, E, фолати, а також калій, магній, цинк, залізо, селен та інші мікроелементи, необхідні для підтримки здоров’я організму.

Завдяки флавоноїдам і глікозидам, рукола має антиоксидантні властивості, які сприяють профілактиці серйозних захворювань, зокрема онкологічних.

Чим корисна рукола для здоров’я:

  • зміцнює імунітет і допомагає боротися з бактеріями;
  • має протизапальні та антикоагулянтні властивості;
  • покращує стан нервової системи;
  • сприяє детоксикації та очищенню організму;
  • нормалізує обмінні процеси, підвищує гемоглобін, виводить холестерин;
  • тонізує, покращує працездатність і водно-сольовий баланс;
  • рекомендована при стресах, депресіях, анемії та діабеті.

Користь для жінок:
Рукола низькокалорійна, тому її радять тим, хто мріє схуднути. Бета-каротин у її складі покращує стан шкіри, волосся і нігтів. Маски з руколи використовують у догляді за обличчям для омолодження.

Користь для чоловіків:
Рукола загоює ушкодження слизової шлунка та відома як природний афродизіак — покращує потенцію і сексуальний потяг.

Коли рукола може зашкодити:

Попри численні переваги, рукола підходить не всім. Її слід уникати людям:

  • з індивідуальною непереносимістю;
  • які приймають антикоагулянти;
  • із гастритом з підвищеною кислотністю, хворобами печінки, колітом, подагрою;
  • зі схильністю до утворення каменів у нирках;
  • із порушенням функції щитоподібної залози та аутоімунними захворюваннями.

Дієтологи радять уживати руколу помірно, не виключаючи її повністю з раціону, якщо немає прямих протипоказань.

Попередня публікаціяТорт «Мурашник»: улюблений смак дитинства без зайвих зусиль
Наступна публікація80 років перемоги над нацизмом: Україна вшановує героїв Другої світової