Головна Здоров'я

Чому випадає волосся після коронавірусу та як з цим боротись

Тимчасова втрата волосся – звичний наслідок захворювань, таких як лихоманка, яка є частим симптомом COVID-19. Багато людей помічають посилене випадання волосся через кілька місяців після одужання. Медичний термін цього явища – телогенева алопеція. 

Чому випадає волосся після коронавірусу

Волосся проходить через етапи росту, спокою та випадання. У телогеновій фазі волосся зупиняється в рості і залишається на голові, поки не випаде природним чином. При телогеновій алопеції більше волосся входить у фазу телогена, що посилює випадання, зазначає American Academy of Dermatology Association.

Більшість помічає посилене випадання волосся через два-три місяці після хвороби. Цілі пасма можуть випадати під час миття або розчісування. Цей стан триває від 6 до 9 місяців, після чого волосся зазвичай повертається до нормального стану.

Якщо з’являються висипання, свербіж або печіння на шкірі голови, це може вказувати на інші причини випадання волосся, і варто звернутися до дерматолога.

Що робити коли випадає волосся після хвороби

Хороша новина в тому, що цей тип втрати волосся тимчасовий, і волосся схильне відновлюватися. Потрібно лише дати йому час.

Поради щодо мінімізації втрати волосся:

  • Поводьтеся з волоссям дбайливо. Використовуйте широкозубий гребінець, щоб зменшити ламкість.
  • Підтримуйте гігієну. Регулярно мийте волосся м’яким шампунем та застосовуйте кондиціонер. Уникайте агресивних хімікатів та гарячих інструментів для укладання.
  • Харчуйтесь збалансовано. Включіть в раціон їжу, багату на вітаміни та білки, фрукти, овочі, нежирне м’ясо і цільнозернові.
  • Уникайте стресу. Спробуйте йогу, медитацію чи інші способи розслаблення.
  • Проконсультуйтеся з лікарем. Якщо стан волосся не покращується, зверніться до лікаря чи дерматолога.
Попередня публікаціяВакцинація від пневмококу: в якому віці її робити?
Наступна публікаціяЯкою буде погода у Вінниці 13 жовтня