Ніжне тістечко шу: рецепт повітряних французьких ласощів

Ніжне тістечко шу
Ніжне тістечко шу

Заварні тістечка – профітролі і еклери, добре знайомі всім ласунам. Однак королем всіх заварних десертів є неймовірне тістечко шу. Приготувати цей французький десерт не так просто, але якщо у вас вийде – ви будете в захваті. Додавання пісочного тіста робить випічку більш цікавою за смаком. У тістечко можна додати будь-який крем за смаком, а також фрукти, ягоди або збиті вершки. Це тістечко з хрусткими шматочками пісочного тіста – чудовий десерт до чаю.

Заварні тістечка шу з вершковим кремом

Для заварного тіста:

  • Борошно – 190 г.
  • Цукор – 1.5 ч. л.
  • Вершкове масло – 115 г.
  • Молоко – 100 г.
  • Вода – 250 мл.
  • Яйця – 5 шт.
  • Щіпка солі.

Для пісочного тіста:

  • Борошно – 100 г.
  • Цукор – 110 г.
  • Вершкове масло – 90 г.
  • Харчовий барвник за смаком.

Для крему:

  • Цукор – 100 г.
  • Вершкове масло – 30 г.
  • Молоко – 500 г.
  • Яєчні жовтки – 5 шт.
  • Кукурудзяний крохмаль – 50 г.

Для кракеліну з пісочного тіста змішати цукор з борошном, за бажанням додати барвник. Додати нарізане кубиками холодне вершкове масло, розтерти тісто в крихту. Продовжувати розтирати, поки тісто не скачається в кулю. Тісто покласти між листами пергаменту і тонко розкачати, прибрати на 40 хвилин в морозилку.

Для заварного тіста в каструлю налити молоко з водою, додати масло, поставити на вогонь. Помішувати, поки масло не розчиниться. При перших бульбашках всипати всю муку і інтенсивно вмішувати її. Прогріти ще 2 хвилини і зняти з вогню. Тісто трохи охолодити і по одному вмішати яйця. Тісто має стати гладким і текучим. 

Деко вистелити пергаментом. За допомогою кулінарного мішка викласти на папір заварне тісто кружечком діаметром приблизно 3 см. Потім дістати з морозилки пісочне тісто і вирізати такого ж розміру шматочки за допомогою склянки або кулінарного кільця. Викласти пісочне тісто зверху на заварне і злегка приплюснути, як на фото вище. Випікати тістечка в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин. Пісочне тісто зверху має потріскатися.

Для крему жовтки добре розмішати з цукром, додати крохмаль, перемішати. Окремо довести до кипіння молоко і влити маленькими порціями в жовтки, весь час помішуючи. Поставити крем на вогонь, і варити до загустіння, постійно заважаючи. У трохи остиглий крем додати масло, розмішати. Остудити. У тістечок зрізати верхівки, начинити кремом і закрити. За бажанням додати фрукти або ягоди.

Попередня публікаціяУкраїнські військові ведуть позиційні бої вздовж усієї лінії зіткнення з російськими окупантами
Наступна публікаціяЯк працюватимуть на Новий рік та Різдво Нова пошта та Укрпошта у Вінниці