В рамках благодійного проекту “Лікар для села” у Хмільницькому районі пройшли обстеження більше 1500 мешканців. ВІДЕО

На Вінниччині триває благодійна програма оздоровлення та діагностики для сільського населення «Лікар для села». У найвіддаленіші села області прямує медмобіль, щоб обстежити селян.

«У програмі обстежень «Лікар для села» тільки в Хмільницькому районі 27 населених пунктів. Селян оглядають лікарі спеціалісти терапевт, офтальмолог та УЗД-діагност», – розповідає фахівець із соціальних проєктів Благодійної організації БФ «МХП-Громаді» Леся Літвак.

За її словами, у кожному селі на приймання до лікарів приходять від 50 до 150 людей різного віку. Благодійна програма «Лікар для села» дуже популярна серед сільського населення. Люди дякують за увагу лікарям та просять приїздити ще.

Як пояснює лікар терапевт вищої категорії Світлана Казьмірчук, дообстеження сільського населення дуже корисне, адже дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях та вчасно розпочати лікування.

«Відсотків п’ятнадцять від загальної кількості людей, це саме ті люди, у яких захворювання виявлені нашою бригадою. В процесі їх дообстеження  виявляємо форми раннього діабету. Це люди більше похилого віку та середнього віку», – каже Світлана Казьмірчук.

За словами офтальмолога Анастазії Зубрицької, медмобіль користується популярністю, адже люди в селах часто не мають можливості потрапити до сімейного лікаря.

«Як офтальмолог хочу сказати, що зараз є велика проблема з такими захворюваннями, як глаукома зокрема. Катаракта само собою, але глаукома часто не має виражених симптомів. Люди просто не помічають підвищений очний тиск», – каже лікарка офтальмолог Анастазія Зубрицька.

Здійснити велику кількість обстежень селян у Вінницькій області стало можливо завдячуючи співпраці благодійників. Так великий розсувний медмобіль надав БФ MOAS-Ukrain. Програму оглядів лікарів у Хмельницькому районі організували БФ «МХП-Громаді» на запрошення благодійного фонду Миколи Філонова «Український Альянс».

Як розповідає очільник БФ «Український Альянс» Микола Філонов, попри те що більшість зусиль фонду спрямовано на підтримку військових, наразі також важливо подбати про сільське населення. Доступна медична діагностика це перша ланка для збереження здоров’я людини, яку не варто недооцінювати.

«Під час війни особливої уваги потребують люди похилого віку та дітки. За підтримки наших партнерів БФ «МХП-Громаді» наразі тривають кілька благодійних програм. Спільними зусиллями ми забезпечуємо школи колишнього Козятинського, Калинівського та Хмільницького районів спортивним інвентарем. А також, займаємось надзвичайно важливим, в першу чергу для людей похилого віку, проектом «Лікар для села». На наше запрошення БФ «МХП-Громаді» та інші наші партнери допомогли з реалізацією цього проекта в Хмільницькому районі. За минулий місяць в межах цього проекту було відвідано понад 27 населених пунктів. І загальна кількість людей які пройшли обстеження це більше півтори тисячі», – каже Микола Філонов.  

Селяни дякують лікарям та благодійникам та просять, ще звернути увагу на необхідність флюорографічного обстеження. Кажуть, такої послуги не отримували уже давно. А тим часом після спалаху коронавірусу проблеми з легенями є в багатьох.

Попередня публікаціяУ Вінниці представлять  світову прем’єру хорового циклу «Псалми Давидові»
Наступна публікаціяУ Вінниці стартувала Всеукраїнська гімназіада з футболу серед дівчат