Фахівці Держспоживслужби Вінниччини розповіли, як вибрати якісне морозиво. Щоб убезпечити себе від харчових отруєнь радять, звертати увагу на цілісність форми та упаковування, а якісний продукт обирати за ДСТУ.

На сьогодні виробники пропонують нам безліч варіантів цього продукту: з наповнювачами та топінгами на будь-який смак, різноманітних форм та кольорів…

Але як серед такого розмаїття пропозицій зробити правильний вибір та придбати якісний продукт? На що варто звернути увагу?

Упаковування та форма

Насамперед слід звернути увагу на упаковування та форму морозива: упаковування має бути герметичним та без пошкоджень, а сам продукт правильної форми (змінена форма говорить про те, що морозиво тануло, а значить – зіпсоване). Повторне заморожування продукту та порушення цілісності упаковування сприяє розвитку патогенної мікрофлори, тому може бути небезпечним для вживання.

Етикетка та склад

На етикетці обов’язково має бути вказана наступна інформація: фізична адреса виробника, назва продукту, склад, харчова та енергетична цінність, термін придатності та умови зберігання, вага, відповідне маркування.

Обирайте морозиво, яке не містить у складі штучних стабілізаторів, барвників, а також рослинних жирів. Особливо небезпечні барвники: понсо 4R (E124), тартразин (Е102), сонячний захід (Е110). Безпечні барвники: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

Уникайте позначки ТУ (технічні умови), адже вона говорить про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості.

ДСТУ

Звертайте увагу на ДСТУ. Для морозива є три стандарти: 4733, 4734 та 4735.

4733 – найсмачніше та найбільш натуральне морозиво, адже до його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір.

4734 – морозиво плодово-ягідне, шербет, заморожений лід. В такому морозиві молоко замінюють на воду або цукровий сироп.

4735 – морозиво, в яке додають пальмову та кокосову олії. Смак такого морозива менш насичений, воно швидко тане.

Попередня публікаціяНа Вінниччині 12 нових хворих на COVID-19
Наступна публікаціяУ Вінниці три дні триватиме липневий Handmade Night Market